DENİB: Merkez Bankası’nın faiz düzenlemesi maliyetlere yansımaya başladı

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Merkez Bankası (MB) tarafından yapılan faiz düzenlemesinin etkilerini hissetmeye başladıklarını, kredi maliyetlerinin arttığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
DENİB: Merkez Bankası’nın faiz düzenlemesi maliyetlere yansımaya başladı

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Merkez Bankası (MB) tarafından yapılan faiz düzenlemesinin etkilerini hissetmeye başladıklarını, kredi maliyetlerinin arttığını söyledi. Mart ayına ilişkin ihracat rakamlarını değerlendiren Kocasert, Denizli ihracatının başarılı performans seyrini sürdürdüğümüzü ifade etti. Kocasert, “TİM verilerine göre Denizli, en fazla ihracat gerçekleştiren 10 il arasında en yüksek aylık ihracat artış oranını yakalayan üçüncü il oldu. DENİB tarafından kayda alınan ihracat, mart ayında yüzde 15’lik artış ile 193 milyon dolara, Ocak-Mart döneminde kayda alınan ihracat ise yine yüzde 15’lik artış ile 576 milyon dolara ulaştı. TİM verilerine göre Denizli, mart ayında yüzde 11 artış oranı ile 278 milyon dolar, Ocak-Mart döneminde ise yüzde 10 artış oranı ile 799 milyon dolarlık ihracata imza attı. Hem DENİB verileri hem de TİM’in Denizli’ye ilişkin verileri, ülke performansından daha başarılı bir ihracat performansına işaret ediyor.” dedi.

2013 yılının büyüme rakamlarının yüzde 4 olarak açıklandığını belirten Kocasert, “2014 yılına ilişkin olarak Orta Vadeli Program'da büyüme beklentisi ise yine yüzde 4. 2013 yılında büyümeye etkide ihracatın etkisi sınırlı düzeyde kalmıştı. 2014 yılında ise dış talebin artma trendinden yola çıkarak ihracatın, büyüme performansımıza katkısının daha yüksek olacağını düşünüyoruz. Bu noktada kârlılık oranlarından söz etmek gerekirse dünyada büyüme beklentileri olumlu bir trend sergilese de henüz geçmişteki düzeylere eriştiğini söylememiz güç. Dolayısıyla kâr marjlarının arzu edilen seviyede olmama ihtimali yüksek görülüyor.” diye konuştu.

MB tarafından yapılan faiz düzenlemesinin etkilerini artık hissetmeye başladıklarını vurgulayan Kocasert, “Kredi maliyetlerinin arttığını görebiliyoruz. İhracatçılar olarak altını çizmek istediğimiz husus, bireysel kredilerdeki daralmanın olumlu sonuçlar oluşturabileceği ama ticari kredilerdeki daralmanın ise dikkatle takip edilmesi gereken bir konu olduğu. Diğer taraftan faiz düzenlemesi ile kurlardaki keskin dalgalanmanın sona ermesiyle rekabetçi kur düzeyini birlikte değerlendirdiğimizde olumlu gelişmeler yaşadığımızı ifade edebiliriz. Dünyadaki gelişmelere bakacak olursak, Kırım kaynaklı siyasi risklerin ortaya çıktığını görüyoruz. Çin ekonomisinde bir yavaşlama eğilimi olması, diğer ülkeleri de şüphesiz etkileyebilir. AB ve ABD arasındaki serbest ticaret anlaşması süreci devam ediyor. Bu noktada Türkiye'nin, ABD ile serbest ticaret anlaşması imzalanması noktasında talepkâr olmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

ABD’de varlık alımlarındaki azalmanın devam ettiğini anlatan Kocasert, şunları kaydetti: “85 milyar dolardan başlayan gerileme, şu aşamada 55 milyar dolar düzeyinde. Beklentiler, bu yıl içerisinde, muhtemelen son çeyrekte varlık alımları politikasının sona ermesi. Doğrusu AB’deki toparlanma bizim için çok önemli. Bu yılın ilk çeyreğindeki ihracat değerleri de bu durumu doğruluyor. Ülkemiz genel ihracat artış oranı yüzde 5,8 iken AB’ye ihracattaki artış oranımız yüzde 11,3 olarak gerçekleşti.” CİHAN

Yorumlar