DENİB Başkanı Kocasert: Yolsuzluk iddialarının üzerine sonuna kadar gidilmeli

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, yolsuzluk ve rüşvet operasyonları konusunda yaptığı değerlendirmede, iddiaların üzerine sonuna kadar gidilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
DENİB Başkanı Kocasert: Yolsuzluk iddialarının üzerine sonuna kadar gidilmeli

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, yolsuzluk ve rüşvet operasyonları konusunda yaptığı değerlendirmede, iddiaların üzerine sonuna kadar gidilmesi gerektiğini söyledi. Kocasert, “Yolsuzluk yapan varsa adaletin karşısında bunun hesabını versin.” dedi.

DENİB binasında yönetim kurulu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, 2013 yılı ihracat rakamlarını değerlendiren Kocasert, yılın başında kayda alınan ihracatın 2 milyar doları aşmasını ve DENİB’in aylık ihracat rakamında 200 milyon doların aşıldığı ayların olmasını hedeflediklerini belirtti: “Bu sene Denizli ihracatı açısından parlak bir yıl oldu. DENİB tarihinde ilk defa kayda alınan aylık ihracat değeri, kasım ayında 200 milyon doların üzerine çıktı. DENİB’in 2013’te kayda aldığı ihracat, yüzde 18 oranında artışla 2 milyar 148 milyon dolara yükseldi. Bir başka ifadeyle birlik tarihindeki en yüksek yıllık ihracat rakamına ulaşıldı. TİM verilerine göre Denizli ihracatına baktığımızda ise yüzde 13 oranında bir artışla 2013 yılında toplam 3 milyar 83 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.”

Denizli'nin, en çok ihracat yapan sekizinci il olma özelliğini koruduğunu belirten DENİB Başkanı, “Ülkemizde en fazla ihracat gerçekleştiren 10 ilin bu seneki performanslarına göre 2013’te en yüksek artış oranını yakalayan ikinci il olduk.” diye konuştu. TİM verilerine göre Denizli ihracatındaki ilk beş sektörün tekstil, konfeksiyon, çelik, elektrik elektronik, demir ve demirdışı metallerle maden olduğunu vurguladı.

'DÜNYADAKİ LİKİDİTE BOLLUĞU AZALMAYA BAŞLAYACAK'

Son altı yedi yıllık küresel kriz döneminin ardından, dünyadaki likidite bolluğunun artık azalmaya başlayacağı bir döneme girildiğini ifade eden Süleyman Kocasert, “ABD Merkez Bankası ilk olarak mayıs ayında, göstergelerin olumlu olması halinde piyasaya sağlanan likiditenin azaltılabileceğini ifade etmiş ve sonraki süreçte, gelişmekte olan ülkelerden kaynak çıkışları olmaya başlamıştı. Geçtiğimiz ay ABD’nin aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımını 75 milyar dolara düşürmesiyle bu süreç somut olarak başlamış oldu. Önümüzdeki dönemde daha yüksek faiz oranlarıyla karşı karşıya olmamız muhtemel.” şeklinde konuştu.

İhracatçı açısından rekabetçi kurun çok önemli olduğunu ifade eden Kocasert, kendileri için istikrarlı olmayan kurun da rekabetçi olmasının mümkün olmadığını söyledi: “Zira ithal edilen hammadde ve ara mamuller var. Bunun da ötesinde enerji maliyetimiz var. Kurlarda son günlerde yaşanan trendin devam etmesi, doğal olarak enerji maliyetimizi arttıracak. Diğer bir önemli konu ise özel sektörün döviz borcu. Özel sektör tarafından kullanılan döviz kredileri, kurların artmasıyla birlikte daha ağır hale geliyor. İş dünyası ve ihracatçılar olarak 2014’e girerken bir başka arzumuz ise son günlerde siyaseten yaşanmakta olan gergin ortamın bir an önce sona ermesi. Bu konuda da açıkçası düşüncemiz, Türkiye’nin sorunlarını aşacak güçte olduğu yönünde.”

DENİB'İN 2014 İHRACAT HEDEFİ 2 MİLYAR 350 MİLYON DOLAR

Türkiye’nin 2014 yılı ihracat hedefinin, Orta Vadeli Program (OVP)'a göre 166,5 milyar dolar olduğunu kaydeden Kocasert, şunları söyledi: “Bu da yaklaşık yüzde 10’luk yıllık artışa karşılık geliyor. Denizli olarak bizim hedefimiz de 2014 yılında en az yüzde 10’luk artış oranlarına imza atmak. Rakamsal olarak ifade edecek olursak, DENİB tarafından kayda alınan ihracatta 2 milyar 350 milyon dolar değerine, Denizli’nin toplam ihracatında ise 3 milyar 400 milyon dolar değerine ulaşmayı hedefliyoruz.”

Bu arada Kocasert, Ekonomi Bakanlığı’na getirilen Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci’nin, hem Denizli için hem de ihracat için önemli bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar