Demir: ÇATES'i almasaydık maden sektöründe çalışan 17 bin kişi zarar görecekti

Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES) ihalesini değerlendiren Demir Madencilik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Başkanı Mehmet Salih Demir, "Santrali ithal kömür kullanacak başka bir firma almış...

Google Haberlere Abone ol
Demir: ÇATES'i almasaydık maden sektöründe çalışan 17 bin kişi zarar görecekti

Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES) ihalesini değerlendiren Demir Madencilik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Başkanı Mehmet Salih Demir, "Santrali ithal kömür kullanacak başka bir firma almış olsaydı, şehirde maden sektöründe çalışan 17 bin kişi işsiz kalacaktı. Şimdi biz yerli kömürle hem üretimi hem de işçi sayısını artıracağız." dedi.

ZTSO Başkanı Mehmet Salih Demir, ihale sonrası yaptığı açıklamada, ilk hedeflerinin yıllık elektrik üretimini 1.7 milyar kilovatsaat'ten 2 milyar kilovatsaat'e çıkarmak olduğunu, yerli kömür tercihi sayesinde bölgede yeni istihdam alanlarının oluşacağını yineledi. Karşılarında dünyanın tanıdığı 4 firmanın bulunduğunu, Zonguldak’ta yaşayan 650 bin insanı düşünerek ihaleye katıldıklarını belirten Demir, 351 milyon dolara ÇATES’in Zonguldak’ta kalmasını sağladıklarını kaydetti.

Demir, ÇATES’in Zonguldak’ta kalmasıyla birlikte ekonomik ve istihdam olarak büyük katkılar sağlanacağına dikkat çekerek, devletin en az yıllık 50 milyon dolar kâr edeceğini ifade etti. Demir, bölgede özel ve resmi maden sektöründe çalışan toplam 17 bin işçinin istihdamının devam edeceğini, üstelik yeni istihdam alanının gelişeceğini kaydetti.

“5 BİN 500 CİVARINDA ÇALIŞANIMIZ VAR”

Yer altı madenciliğinin baba mesleği olduğunu hatırlatan, 1989 yılından beri özel sektör kömür üreticiliği yaptıklarını anlatan Salih Demir, “Benim babam Türkiye Taşkömürleri Kurumu’ndan emekli maden işçisi. 1989 yılında Demir ailesi olarak Türkiye Taşkömürleri Kurumu’ndan kiralanan ilk özel sektör sahasını çalıştıran biziz. 1989 yılından beri yer altı madenciliğin içerisindeyiz. Yer altı madenciliğini 1989 yılından bu yana hiç aksaksız yaptık. O zamanlar 50 kişiyle başladığımız yer altı madenciliği bir ara 2 bin 500 çalışana kadar çıkmıştı, şimdi 2013’deki sıkıntılar sebebiyle bin 700 civarında çalışanımız var. Özel sektör toplamında 5 bin 500 civarında çalışanımız var.” diye konuştu.

“HEDEFİMİZ 2 MİLYAR KİLOWATSAAT'E ULAŞMAK”

ÇATES ihalesini, 351 milyon dolar vererek kazandıklarını, sürecin devam ettiğini söyleyen Demir Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Salih Demir, ÇATES’te hedeflerinin yıllık 2 milyar kilowattsaat'e ulaşmak olduğunu belirterek, “Biz ÇATES’i aldık demiyoruz, ÇATES’e en yüksek teklif veren firmayız şu anda. 351 milyon dolar teklif veren firmayız. Süreç, Özelleştirme İdaresi’nin komisyonu önce karar verecek, Özelleştirme Yüksek Kurulu’na gönderecek. Özelleştirme Yüksek Kurulu, karar verip Sayın Başbakanımıza imzalattıktan sonra 105 günlük bir süre var. Bu süre bizim tarafımızdan istenirse bir ay daha uzatılabilecek. Böyle bir süreç içerisine gireceğiz. 4-5 ay içerisinde her hangi bir aksaklık olmazsa bize teslim edilecek. Burası 2x150 megawattlık bir santral. Devlette iken üretim ortalaması bir milyar 700 bin kilowattsaat elektrik üretiyor, bir yıllık üretimi. Bizim hedefimiz burada 2 milyar kilowattsaat'e ulaşmak. Zira 2003-2004 yılında burası 2 milyar 150 milyon kilowattsaat elektrik üretti. Demek ki 2 milyar ve üstü elektrik üretebiliyor. Biz de ufak tefek yatırımlarla birlikte 2 milyarı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

"KÖMÜR ÜRETİMİ İLE BİRLİKTE İSTİHDAM ARTIŞI DA OLACAK"

ÇATES’e yeni yatırımlar yapılacağını ve istihdamı artıracaklarını ifade eden Mehmet Salih Demir, hedeflerini şöyle açıkladı: “ÇATES’in bize teslim edilmesi ile birlikte hedeflerimiz; ÇATES’in kendisinde iyileştirme yapmak ve Zonguldak’taki diğer yer altı üretimi yapan arkadaşlarımızla birlikte bunları toparlayarak, yer altında yatırımları daha da artırmak ve hızlandırmak. Tabi yatırımı artırır, hızlandırırsan istihdam da artacak yer altında. İki yıl içinde kömür üretiminin artmasını hedeflediğimiz için en az 4 bin kişilik daha istihdam alanı yaratılacak. Bunları tabi söylerken, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu da biz hesaplıyoruz burada. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan insanlar da Zonguldak’ın insanları olduğu için biz Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan da kömür almaya devam edeceğiz. TTK’nın işçi sayısı azaldığı zaman muhakkak burada kömür üretim açığı doğacak, o açığı da özel sektör olarak biz kapatmak istiyoruz. Onun için ilk etapta istihdam artışı olacak ama daha sonraki aşamalarda tahmin edilemeyeceği kadar istihdam artışı olacaktır."

TTK ve özel maden şirketlerinde toplam 17 bin maden işçisi çalıştığını yineleyen ZTSO Başkanı Salih Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Eğer bu ihaleyi bizim gibi bölgede madencilikten gelme firma almamış olsaydı, sektördeki 17 bin kişi işini kaybedecekti. Şimdi biz santrali daha iyi çalıştırmak için kendimiz gibi yerli üretimi destekleyeceğiz, dolayısıyla 17 bin kişilik istihdam devam edecek. Ayrıca, ileride yeni istihdamlar olacaktır. Bunun dışında sosyal katkısı da oldu. Bir anda 3-5 bin kişinin işsiz kalması demek Zonguldak'ı kaosa sürüklemek anlamına gelmekteydi."

CİHAN

Yorumlar