Credit Europe Bank: Rusya’da kriz değil, büyüme bekliyoruz – ÖZEL

Fiba Holding’in Rusya’da en büyük yatırımların Credit Europe Bank’ın (CEB) Genel Müdürü Haluk Aydınoğlu, Rusya’da herhangi bir ekonomik kriz değil, büyüme beklediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Credit Europe Bank: Rusya’da kriz değil, büyüme bekliyoruz – ÖZEL

Fiba Holding’in Rusya’da en büyük yatırımların Credit Europe Bank’ın (CEB) Genel Müdürü Haluk Aydınoğlu, Rusya’da herhangi bir ekonomik kriz değil, büyüme beklediklerini söyledi. National otelde düzenlenen basın toplantısında Cihan Haber Ajansı’nın sorularına cevap veren Aydınoğlu, makroekonomik dengelerin pozitif olduğu ülkede herhangi bir sarsıntı olmazsa ortalama yüzde 2-3 büyüme olabileceğini ifade etti.

CEB’in 2013 performansı, geleceğe yönelik vizyon ve projelerini değerlendiren Aydınoğlu, “Rusya son on yılda çok hızlı büyüdü. Belli bir ekonomik olgunluğa ulaşmasının ardından nispeten azalsa da dünya ortalamasından daha hızlı büyüyecek. Rusya cazip pazar olmaya devam ediyor. Büyük sarsıntılar olmazsa yıllık yüzde 2-3 büyüme devam eder. Enflasyon sorunu Rusya’da çözüldü. İşsizlik oranı çok düşük. Cari fazlası olan bir ülke. Bütçe açığı sıfır derecek düzeyde. 500 milyar dolar da rezervi var. Bunlar çok ciddi rakamlar…” dedi.

Rusya ekonomisinin petrol ve doğalgaza dayalı olduğunu, ancak tüketim ekonomisinin de önemli bir alternatif oluşturduğunu kaydeden CEB Genel Müdürü, “Demir çelik başta olmak üzere madencilik sektörü çok güçlü. IT’de atılım sürüyor. Ekonomi çeşitleniyor ve üretim artıyor. Ben uzun vadede Rusya’yı yatırım pazarı olarak görüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

RUBLE DÜŞMEDİ, DOLAR DEĞERLENDİ

Dolar ve Euro’nun son aylarda hızla artması ile ilgili soruya cevap veren Aydınoğlu, rublenin ya da Türk Lirası dahil gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin değer kaybetmediğini, doların ve Euro’nun olması gereken seviyeye çıktığını ifade etti.

Rusya’da 1998 ve 2008 krizleri nedeni ile doların artmasına karşı aşırı bir hassasiyet oluştuğunu, ancak son yıllarda Amerikan Merkez Bankası’nın sıfır faiz politikası ile doların değerinin suni olarak düşük tutulduğunu söyledi. ABD’nin ekonomisini canlandırmak için para bastığını ve kendi bonolarını satın aldığını ifade eden Aydınoğlu, “Doların değeri gelişmekte olan ülkeler için olması gereken seviyeye geldi. Rusya ve Türkiye açısından böyle. Bu küresel bir olay ve tüm dünyada benzer artış görülüyor. Son beş yıla baktığımızda dolar-ruble paritesi sabit kaldı. ABD’de bu dönemde enflasyon sıfırken, Rusya’da enflasyon yıllık ortalama yüzde 6. Rusya’daki fiyatlar ABD doları bazında yüzde 6 artmış oluyor. Beş yılda bu yüzde 30 demek. Bu açıdan baktığımızda doların ruble karşısında çok değersiz kaldığını ve şu an adil bir konuma geldiğini söyleyebiliriz.” tespitinde bulundu.

BİRÇOK ALANDA RUSYA’NIN İLK 10 BANKASI ARASINDA

Rusya’da 1997’den itibaren bankacılık yapan CEB, ülkenin en büyük Türk bankası. Geçen yılı yüzde 6 karla kapatan CEB’in 4 milyondan fazla bireysel, 1600 büyük şirket ve 19 bine yakın KOBİ ile çalışıyor. Rusya’nın 50 kentinde 114 şube ile müşterilerine ulaşan CEB, geçen yıl 104,9 milyar ruble kredi dağıttı. CEB’in kredi verimliliği ise Rusya’daki diğer bankalara göre hayli yüksek. Geri ödenmeyen kredi oranı yüzde 4 civarında.

CEB bine yakın bankanın bulunduğu Rusya’da bireyselde 16-17. sırada. CEB araç kredilerinde yüzde 4,9’luk oranla 5. büyük banka. CEB bir çok alanda ilk 10’a girmeyi başarıyor. CEB kredi kartı piyasasında yüzde 1,3 paya sahip. CEB’in AUCHAN, METRO Cash&Carry, MEGA ve Leroy Merlin şirketleri ile özel partnerlikleri bulunuyor. 2013 yılında CEB Pegas Touristik ile «Shop and Travel» kartını çıkarttı ve Honda Motor RUS LLC ile işbirliğini duyurdu. Bu şirket araç kredisi partneri 10. şirket oldu, bunun yanı sıra CEB’in Lada, KIA, Mitsubishi, Chery, Lifan, Uz-Daewoo, GAZ ve FAW ile partnerlik anlaşmaları var.

BÜYÜME CEB’TE GELENEK OLDU

Rus şirketlerin yanı sıra Türk şirketleri ile kurumsal anlamda çok başarılı çalışmalar yaptıklarına değinen Aydınoğlu, “Geçen yıllı ekonomik zorluklara rağmen yüzde 6 karla kapattık. Bu önemli bir başarı, çünkü bir çok bankada geçen yıl kar rakamları düştü. Bizde ise tersine arttı. Esasen bu bizim geleneğimiz oldu. Her sene bir sonraki seneye göre daha fazla kar yapıyoruz. Bunu yaparken tabii ki masraf kontrolü ve risk bizim için çok önemli. Hem uluslararası, hem Rusya Merkez Bankası standartlarına göre biz batık kredisi en düşük olan bankalardan biriyiz. Bu konuda cidden çok hassas davranıyoruz.” bilgisini verdi.

Soçi olimpiyat hazırlıkları için 1,5 milyar dolara yakın ödemenin CEB üzerinden yapıldığını hatırlatan Aydınoğlu, Soçi’de daha verimli hizmet verebilmek için şube açtıklarını söyledi. CEB, 2013’de 40 binden fazla Rusya vatandaşına tatil kredisi verdi. CEB 2014’de ise kredi kartları piyasasına ağırlık verecek.
CİHAN

Yorumlar