'Çiziği dahi olmayan araçlar için 20 bin TL sigorta bedeli talep ediliyor'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigorta şirketlerine kaza istatistiklerini açıklama zorunluğu getirilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Çiziği dahi olmayan araçlar için 20 bin TL sigorta bedeli talep ediliyor'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigorta şirketlerine kaza istatistiklerini açıklama zorunluğu getirilmesi gerektiğini söyledi. Çiziği dahi olmayan araçlar için 10 bin ile 20 bin lira arasında trafik sigorta bedeli talep edildiğini belirten Palandöken, "Sigorta şirketleri zarar etmiyorlar. Bu sistem mutlaka düzeltilmeli." diye konuştu.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigorta şirketleri ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Hasar ödemeleri ağırlıklı olarak hususi araçlara yapıldığı halde trafik sigortalarında hususi araç ile ticarilerin arasında uçurum olduğunu belirtti. Palandöken, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Sigorta şirketleri, kaza istatistiklerini ve ödenen hasar miktarlarını kamuoyuyla paylaşmalıdırlar. 2013 yılının ilk 9 ayında ticari araçlardan 1 milyar 483 milyon lira zorunlu trafik sigortası primi tahsil edildi ve aynı dönemde 719 milyon lira hasar ödemesi yapıldı. Ticari minibüslerden araç başına bin 789 TL sigorta primi tahsil edilirken 532 TL hasar ödemesi yapılmıştır. Hususi minibüslerden ise araç başına 501 TL prim tahsil ederken 302 TL hasar ödemesi yapılmıştır. Aynı şekilde hususi otomobillerden araç başına 257 TL prim tahsil edilirken taksilerden araç başına tahsil edilen prim tutarı bin 365 TL olmuştur. İstanbul’da aynı araç ve aynı şoförü sisteme hususi diye tanımladığınızda 300 TL çıkan zorunlu trafik sigortası primi, aracı ticari olarak girdiğinizde 20 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Hayatında hiç kazaya karışmamış, çiziği dahi olmayan ticari araç sahipleri asgari 10 bin TL prim öderken, ağır kaza yapmış hususi araçlar 300 TL prim ödüyor. Bu sistem böyle gitmez." CİHAN

Yorumlar