Çin, Rus doğal gazını 350 dolardan alacak

Rusya’nın Çin’le imzalayacağı dev doğalgaz anlaşması için fiyat netleşmeye başladı. Yıllık 60 milyar metreküp ve 30 yıl süreli anlaşmada Çin, Rusya’ya bin metreküp için 350-380 dolar arası bir rakam ödeyecek.Gazprom’a yakın...

Google Haberlere Abone ol
Çin, Rus doğal gazını 350 dolardan alacak

Rusya’nın Çin’le imzalayacağı dev doğalgaz anlaşması için fiyat netleşmeye başladı. Yıllık 60 milyar metreküp ve 30 yıl süreli anlaşmada Çin, Rusya’ya bin metreküp için 350-380 dolar arası bir rakam ödeyecek.

Gazprom’a yakın kaynak İzvestia gazetesine yaptığı açıklamada, “Büyük indirim yönündeki beklentilere rağmen, Avrupa fiyatlarında bir rakam olacak. Bin metreküp için 350-380 dolar civarında bir rakam bekliyoruz.” dedi.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller ve Çine Ulusal Petrol Şirketi arasında sıkı pazarlıklar sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yarın başlayacak Çin ziyaretinde tarihi anlaşmanın imzalanması bekleniyor. Rus heyetinde Rosneft Başkanı İgor Seçin de yer alacak. Ziyarette enerji, ticaret ve insani alanlarda 30’un üzerinde anlaşmanın imzalanması planlanıyor.

Gazprom, Mart 2013’de Çin’le doğalgaz satışı konusunda bir memorandum imzalamıştı. Yeni inşa edilen hat üzerinden 2018 sonrası Çin’e yüklü miktarda doğalgaz sevkiyatı başlayacağını kaydeden Miller, başlangıçta 38 milyar metreküp olan rakamın 60 milyar metreküpe kadar çıkacağını ifade etmişti.

Moskova ve Brüksel arasında Ukrayna krizi nedeni ile yükselen tansiyon ve Rus doğalgazına bağımlılığın azaltılması yönündeki girişimler, Rusya’nın doğuya yönelmesine ve Çin’e daha fazla doğalgaz satışı yapmasına neden oluyor.

Ziyaret öncesi Çin basınına konuşan Putin, iki ülke arasında toplam ticaretin 100 milyar doları bulacağını, 2020 hedeflerinin ise 200 milyar dolar olduğunu belirtti. Putin’in ziyareti vesilesi ile iki ülke ortak askeri tatbikat da yapıyor.

Putin ziyaretinde Çin lideri Xi Jinping ve diğer yetkililerle ikili görüşmeler yapacak. Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı’na da (CICA) katılacak olan Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj ile bir araya gelecek.

Dört yılda bir toplanan CICA’ya Türkiye ile birlikte 24 ülke üye. 9 ülke ve 4 uluslar arası organizasyon gözlemci statüsü ile örgütte yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise planlanan ziyaretini Soma faciası nedeni ile iptal etmişti CİHAN

Yorumlar