Çin, Orta Asya gazının en büyük alıcısı

Orta Asya’nın doğalgaz zengini Türkmenistan ile Asya’nın ekonomi devi Çin, stratejik ortaklığını güçlendiriyor. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un ziyaret ettiği in’de, Aşkabat ile Pekin hattında stratejik işbirliği...

Google Haberlere Abone ol
Çin, Orta Asya gazının en büyük alıcısı

Orta Asya’nın doğalgaz zengini Türkmenistan ile Asya’nın ekonomi devi Çin, stratejik ortaklığını güçlendiriyor. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un ziyaret ettiği in’de, Aşkabat ile Pekin hattında stratejik işbirliği güçlendirme ve genişletme kararı alındı.

Türkmen Devlet Ajansı'nın haberine göre, Berdimuhamedov, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile bir araya geldi. İkili ilişkilerin ve ülkelerin ortak ilgi alanına giren uluslararası ve bölgesel konuların değerlendirildiği görüşmeler kapsamında Berdimuhamedov ile Xi, Aşkabat-Pekin hattındaki stratejik işbirliğinin bundan sonra da arttırılmasına yönelik bizr dizi anlaşmaya imza attı. Sözkonusu anlaşmalar çerçevesinde, Türkmenistan ile Çin arasındaki stratejik işbirliğinin üst düzeylere taşınması için 2014-2018 yılları için kalkınma planlarını hazırlanacak. Berdimuhamedov ile Xi’nin hazır bulunduğu törende, doğalgaz, tarım, ulaştırma, finans, kültür alanlarında bir dizi anlaşmalara imza atıldı.

Ortak basın toplantısında konuşan Çin Cumhurbaşkanı Xi, Çin ile Türkmenistan’ın doğalgaz sektöründe önemli ortak olduklarını kaydetti. Xi, önümüzdeki 5 yıl için işbirliğinin geliştirilmesini öngören yol haritasının belirleneceğini ifade etti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ise konuşmasında, Çin’in ülkesinin önemli ekonomik ortağı olduğunu söyledi. 2007-2013 yılları arasında iki ülke ticaret hacminin 20 kat arttığını söyleyen Berdimuhamedov, geçen yıl bu rakamın 10 milyar dolara yaklaştığını söyledi. Türkmen lider, önümüzdeki 5 yıl içerisinde ikili ticaretin 20 milyar dolara ulaşması için bütün imkanların olduğunu belirtti.

Aşkabat-Pekin hattındaki işbirliğinde doğalgaz sektörünün önemli saf tuttuğunu ifade eden Berdimuhamedov, Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattıyla bu ülkeye Türkmen gazının sevkiyatının aşamalı olarak arttırıldığını ifade etti. 2013 yılda doğalgaz sevkiyatının 25 milyar metreküpe ulaştığını söyleyen Türkmen lider, doğalgaz boru hattının C ve D hatlarının inşa edilmesiyle iki ülke arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde yıllık sevkiyatın 65 milyar metreküpe çıkacağını söyledi.

Türkmenistan ile Çin doğalgaz ortaklığı üst düzeylere taşınıyor. Türkmenistan’da Çin Ulusal Petrol Şirketi CNPC doğalgaz sektöründe önemli projelere imza atıyor. Türkmen yönetimi, Çin’e doğalgaz sevkiyatını arttırmak için büyük çaba harcıyor. 2014 yılında Türkmenistan’ın Çin’e doğalgaz sevkiyatının 30 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor. Bu rakam, Çin’ın toplam enerji ihtiyacının altından birini karşılıyor. 2021 yılında Türkmenistan’dan Çin’e her yıl toplam 65 milyar metreküp doğalgaz ihraç edilecek. Bunun sonucunda Pekin yönetimi, Rusya’yı geride bırakarak, Orta Asya gazının en büyük alıcısı konumuna yükselecek.

Türkmenistan, Çin yanı sıra Rusya ve İran’a doğalgaz ihraç ediyor.

CİHAN

Yorumlar