CHP’li Güneş: Eğitimde olmayan gençlerin her 3'ünden biri işsziz

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş, Türkiye’de eğitimde olmayan 18 yaşından büyük gençlerin her 3’ünden birisinin işsiz olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
CHP’li Güneş: Eğitimde olmayan gençlerin her 3'ünden biri işsziz

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş, Türkiye’de eğitimde olmayan 18 yaşından büyük gençlerin her 3’ünden birisinin işsiz olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Hurşit Güneş, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı işgücü istatistikleri ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. İşsizliğin hala Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisi olduğunu vurgulayan Güneş, "Ekonomik durgunluğun bu denli derinleştiği ortamda bu konuda hükümetin hiçbir mesafe alamadığı ortadadır. 2012 yıl sonunda işsiz sayısı 2,79 milyon kişiydi. İş aramayan ama iş bulsa çalışmaya hazır olan 'umutsuzlar' da 2,07 milyon kişiydi. Yani toplam 4,86 milyon kişi işsizdi. 2013 yılı sonunda da bu konuda hiçbir ilerleme olmamış, işsiz sayısı aynı kalmıştır (4,85 milyon kişi)... Kısacası 5 milyona yakın bir aile yahut 25 milyonluk bir nüfus darlık, yokluk, yoksulluk ya da geçim sıkıntısı içindedir." ifadelerini kullandı.

İşsizliğin yüzde 10 olarak açıklandığını belirten CHP’li Güneş, "Ancak bu resmi veri, gerçek işsizliğin üstünü örten, tabir uygunsa saklayan bir veridir. Umutsuzlar da dâhil edildiğinde bu oran yüzde 17,3’e çıkmaktadır. Unutmayalım ki, bu oran bile gerçek işsizliği göstermez; çünkü ülkemizde kadınların işgücüne katılımı düşüktür. Genç işsizlik de ülkemizde daha yüksektir ve bunu düşüren etmenlerden biri askerliktir." dedi.

“AKP İKTİDARININ EN BAŞARIZ OLDUĞU ALANLAR TARIM VE İŞSİZLİKTİR”

Hurşit Güneş, AKP iktidarının en başarısız olduğu alanlardan birinin tarım, bir diğerinin de işsizlik olduğuna dikkat çekerek, şunları aktardı:

“Hükümet yerel seçim kampanyasında 'ben lafa bakmam, icraata bakarım' sloganını kullanmaktadır. Hal böyleyse halkın bu iktidara oy vermemesi gerekmektedir; çünkü AKP iktidara geldiğinde yani bir mali krizin hemen ardında bile işsizlik aynı düzeydeydi. OECD ülkeleri içinde (eğitim-dışında kalan) en yüksek işsizlik oranı Türkiye’dedir. Miting meydanlarında dile getirilmeyen işsizliğin 2014 yılında hem sayısal, hem de oransal olarak artacağı görülmektedir ve ne yazıktır ki, bu konuda ne bir hazırlık, ne de bir duyarlılık vardır. Ülkemizde her beş kişiden biri işsizdir. Eğitimde olmayan 18 yaşından büyük gençlerin ise her üçünden biri işsizdir. Bu vahim tabloyu herhalde hükümet paralel devlete yükleyemez.”
CİHAN

Yorumlar