Büyükekşi: Merkez Bankası daha proaktif olmalı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme kararının kurları hızla aşağı çektiğini belirterek, “Bu da Merkez Bankamız’ın daha proaktif olması gerektiğini gösteriyor.”...

Google Haberlere Abone ol
Büyükekşi: Merkez Bankası daha proaktif olmalı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme kararının kurları hızla aşağı çektiğini belirterek, “Bu da Merkez Bankamız’ın daha proaktif olması gerektiğini gösteriyor.” dedi.

TİM 21. Olağan Genel Kurulu devam ediyor. Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan genel kurula Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da katıldı.

Genel kurulda söz alan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçının 4 senede ekonomiye 553 milyar dolar katkı sunduğuna işaret etti.

Türkiye’nin 250 ülke ve gümrük bölgesine ürün sattığını anlatan Büyükekşi, “2009’da 102 milyar dolar olan ihracat, 2013’te 152 milyar doları buldu. Hedef gelecek 4 senede minimum 800 milyar dolar ihracat yapmak. “ açıklamalarında bulundu.

2014’ün ilk 5 ayında ihracatın yüzde 8 arttığını bildiren Büyükekşi, “Bu anlamda Mayıs ayında rekor kırdık. İhracat bu sene sanayi üretiminin artışının taşıyıcı kolonu oldu. İnşaallah Türkiye’nin büyümesine de olumlu katkı verecek, itici güç olacak.” dedi.

TİM Başkanı, ihracatın cari açığı indirmede, büyümeyi devamlı kılmada önemli rol oynayacağını dile getirdi.

Mehmet Büyükekşi, 2012’de devreye alınan teşviklerinin 1. Bölge ve 6. Bölge’de yatırımları önemli oranda artırdığını vurguladı. Teşviklere bağlı olarak 6. Bölge’de istihdamın yüzde 219 arttığını bildiren Büyükekşi, şunları kaydetti:

“Bu anlamda teşekkür ediyorum. Ancak 2023 hedeflerini yakalamamız, güçlü olmamız adına daha fazlasına ihtiyaç var. Kent ekonomisinin cazip şartları karşısında üretimi, yatırımı daha da cesaretlendirecek çok özel teşviklere ihtiyaç var. Mevcut teşviklerin bir adım ilerisi proje bazlı teşviklerdir. Yani artık ürettiği malın yüzde 60’tan fazlasını ihracat edecek firmaları destekleyecek özel teşviklere ihtiyaç var. “

Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarının artması gerektiğini aktaran Büyükekşi, şöyle devam etti:

“Bu da ihracatçının karlılığını artırmakla mümkün. Rekabet şartlarını ve rekabetçiliği artırmak gerekiyor, onun için yatırımı özendirmek gerekiyor. Bu anlamda düşük faiz, rekabetçi kur seviyesine ulaşmak için Merkez Bankası’nın bize tam destek vermesi gerekiyor. Nitekim. Avrupa Merkez Bankası’nın aldığı parasal genişleme kararı kurları hızla aşağı çekiyor. Bu da Merkez Bankamız’ın daha da proaktif olması gerektiğini gösteriyor.”

Siyasete de değinen Büyükekşi, Cumhurbaşkanı’nın halk oyu ile seçileceğine temas ederken, “Bu süreci önemsiyoruz. İnşaallah, demokratik olgunlukla yapılacak seçim sonucunda toplumsal uzlaşmanın sandığa yansıması ile seçilecek cumhurbaşkanımız Türkiye’nin yeni hedeflerine ulaşmasına öncülük edecek. Cumhurbaşkanı seçimi ile beraber önümüzdeki yapay gündemin sonlanmasını, gündemin ekonomiye dönmesini bekliyoruz. “ ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar