Bütçe, Nisan ayında 2,7 milyar TL açık verdi

Bütçe, Nisan ayında 2,7 milyar TL, Ocak-Nisan döneminde ise 4,2 milyar TL açık verdi. Bu rakamlar 2013 yılı Nisan ayında 595 milyon TL fazla, 2013 yılı Ocak-Nisan döneminde ise 302 milyon TL açık veren bütçeye göre daha yüksek. Maliye Bakanı...

Google Haberlere Abone ol
Bütçe, Nisan ayında 2,7 milyar TL açık verdi

Bütçe, Nisan ayında 2,7 milyar TL, Ocak-Nisan döneminde ise 4,2 milyar TL açık verdi. Bu rakamlar 2013 yılı Nisan ayında 595 milyon TL fazla, 2013 yılı Ocak-Nisan döneminde ise 302 milyon TL açık veren bütçeye göre daha yüksek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, nisan ayı bütçesinin nispi bozulmasında giderlerin yüksek seyretmesinin etkili olduğunu söyledi. BOTAŞ kaynaklı borç verme kaleminin de bir önceki yıla göre yaklaşık 1,1 milyar arttığını vurgulayan Şimşek, bu durumun bütçe giderlerinin olağandan daha yüksek seyretmesine sebep olduğunu kaydetti.

Maliye Bakanı Şimşek, '2014 Yılı Nisan Ayı Bütçe Gerçekleşmeleri'ni değerlendiren yazılı basın açıklaması yaptı. Bütçe açığının yüksek seyretmesine rağmen gerçekleşmelerin yıl sonu için öngördükleri hedefi yakalayacağını gösterdiğini öne süren Şimşek, "Bu yılın ilk dört ayındaki bütçe açığı yıl sonu bütçe hedefimiz olan 33,3 milyar TL’nin yüzde 12,7’sine denk gelmektedir." dedi. Nisan ayında bütçe gelirlerinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,7, giderlerin ise yüzde 23,1 oranında arttığını aktaran Şimşek, bütçe gelirlerinin hem Nisan ayında hem de Ocak-Nisan döneminde yüzde 11 ile yıllık gelir artış tahmini olan yüzde 3,5’in üzerinde büyüdüğünü ifade etti. Şimşek şöyle devam etti:

"Bütçe giderlerindeki artış ise esas itibarıyla cari transferler kaynaklıdır. 2014 Nisan ayında cari transferler bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık 2,7 milyar TL (yüzde 23 oranında) artmıştır. Bu rakamın 1,4 milyar TL’si SGK açık finansmanındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Bütçenin en büyük ikinci kalemi olan personel giderleri de bu artışta etkili olmuştur. 2014 yılı nisan ayında personel ile SGK devlet prim ödemeleri bir önceki yıla göre 1,4 milyar TL (yüzde 14,9 oranında) daha yüksek gerçekleşmiştir."

BOTAŞ kaynaklı borç verme kaleminin de bir önceki yıla göre yaklaşık 1,1 milyar TL (yüzde 156,6 oranında) arttığını kaydeden Şimşek, bu durumun bütçe giderlerinin olağandan daha yüksek seyretmesine sebep olduğunu ifade etti. Bakan Şimşek, 2014 yılı başından bu yana gerçekleşen toplam bütçe açığı OVP ve OVMP hedefleri ile uyumlu olduğunu da sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar