Business Insider: Davutoğlu, Gergin Yatırımcıları Yatıştırmak İçin ABD'de

Ekonomi ve teknoloji konularında uzmanlığı ile bilinen Business Insider dergisinden, Davutoğlu'nun New York temaslarında yaşananları anlatan bir yazı yayımladı.

Google Haberlere Abone ol
Business Insider: Davutoğlu, Gergin Yatırımcıları Yatıştırmak İçin ABD'de

Finans çevreleri ile ABD'de görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, temalarının perde gerisi ortaya çıktı. Ekonomi ve teknoloji konularında uzmanlığı ile isimlendirilen Business Insider dergisi, Davutoğlu'nun görüşmeler esnasında yaşananları ifade eden bir haber yayımladı.

'TÜRKİYE PANİKTE'

Business Insider'da, 'Türkiye'nin Wall Street'i panik halinde' başlığıyla, Linette Lopez imzası ile bir ova yayımladı. Yazıda, Davutoğlu'nun Türkiye ekonomisine sıcak nakit veya iş yatırımı oluşturan fakat bu yatırımları art çekmek için çabalamaya başlayan kurumları yatıştırmak için New York'a geldiği iddia edildi.

'YABANCILAR ZARARINA SATIP TÜRKİYE'DEN GİDİYOR'

Yazıda, Citigroup'un Türkiye'nin en iri ikinci bankası Akbank T.A.Ş'deki yüzde 10'luk hissesini, 800 milyon dolar zarara rağmen satması, yabancı yatırımcıların Türkiye'den kaçma girişimlerine misal gösterildi. 'Bu, hisseleri 7 yıldır elinde tutan bankanın ne kadar çabuk bu işten sıyrılmak istediğinin bir göstergesidir' görüşüne yer verildi.

TÜRK LİRASININ DEĞER KAYBI

Yazıda, Türk lirasının 2015 başından buyana yüzde 10.56 kıymet yitirdiği vurgulandı. Yüzde 10'dan fazla aşırı kıymet kaybına uğrayan Türk lirası, bu hafta en düşük düzeye geriledi' görüşü savunuldu.

'DAVUTOĞLU PANİĞE KAPILANLARI YATIŞTIRMAYA ÇALIŞTI'

Business Insider, görüşüne başvurulan Demokrasileri Savunma Vakfı Başkan Yardımcısı ve ABD Hazine Bakanlığı terörle savaş eski uzmanı Dr. Jonathan Schanzer'in, 'Son bir iki yıl, Türkiye'nin mali endüstrisi için epey bir zorlu oldu. Bu Davutoğlu'nun, New York'a sebep sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdiğini açıklıyor. Paniğe kaplan bankacıları ve yatırımcıları yatıştırmak için New York'a geldi. Geleceğini ABD Dışişleri Bakanlığı'na dahi bildirmedi. Türkler panik şeklinde görünüyor' değerlendirmesine yer verdi.

TÜRKİYE'NİN RİSKİ BÜYÜK

ABD'li kazanç kuruluşu Deltec International Group'un, yüksek cari açık, düşük döviz rezervleri, kısa vadeli hariç borç ve düşük iç istek yüzünden, Türkiye'yi, 'riski maksimum büyümekte bulunan ekonomilerden biri' şekilde gördüğü belirtilen yazıda, 'Bu, Türkiye'nin dosyalarının, Rusya, Venezüella benzeri ekonomik felaketlerle karşılaşan ülkelerle tıpkı rafa konması anlamına geliyor.

YABANCI YATIRIMCININ KAÇMASININ SEBEBİ

Yabancı yatırımcıların Türkiye'den çıkma çabalarının ve Türk lirasının kıymet yitirmesinin mühim etkenlerinden birisinin, Türkiye'nin uyguladığı siyaset bulunduğu belirtilen yazıda; 'Bir zamanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın demokratik, özgür sektör dostu bulunan bir önder olması bekleniyordu. Artık değil. Bir fazla aşırı uzman, Merkez Bankası'na komut veriyor bulunduğu kaygısını taşıyor.

'HÜKÜMET OLAN BİTENE KAYITSIZ'

Bu hafta liranın dibe vurmasına karşın, hükümet kabinesine liranın kendi şeklini bulacağı iddiası dayatılıyor. Aynı zamanda, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Merkez Bankası'nın getiri oranını yeterince yükseltmediği için, Türk lirasının yaşadığı sıkıntılar yüzünden Merkez Bankası'nı suçluyor' denildi.

'TÜRKİYE BÜYÜK YOLSUZLUKLARIN İÇİNDE '

Türkiye'nin, İran ile altın için yağ değişim işlemi de dahil olmak üzere kimi mali suçlar ve iri bir yolsuzluk skandalının ortasında bulunduğu öne sürülen yazıda, ülkenin ülke bankası Halkbank başkanının 2013 yılında bu skandal yüzünden istifa etmek mecburiyetinde kaldığı da belirtilerek, 'ABD Merkez Bankası, açıklanamayan düzensiz işleyişler yüzünden diğer bir ülke bankası olan, Ziraat Bankası'nın cari işlemler hesapları kapattı' görüşüne yer verildi.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYINGÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar