BUGİAD’dan Tacikistan çıkarması

Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD) üyeleri, 10 kişilik bir heyet ile Orta Asya’nın önemli ülkelerinden Tacikistan’a çıkarma yaptı. BUGİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve Tacikistan Fahri Konsolosu Ali Fuat Er başkanlığındaki...

Google Haberlere Abone ol
BUGİAD’dan Tacikistan çıkarması

Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD) üyeleri, 10 kişilik bir heyet ile Orta Asya’nın önemli ülkelerinden Tacikistan’a çıkarma yaptı. BUGİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve Tacikistan Fahri Konsolosu Ali Fuat Er başkanlığındaki gezide heyet, bürokrat ve Tacik iş adamları ile görüşmeler gerçekleştirildi.

Tacikistan Yatırım ve Gayrimenkul Ajansı Başkan Yarımcısı Kadiri Rasim’i ziyaret eden heyet, ülke ekonomisi hakkında bilgi aldı. Türkiye ile Tacikistan arasındaki ticaret hacminin son dönemlerde önemli bir ivme kazandığını dile getiren Rasim, Türk iş adamlarını Tacikistan’a yatırım yapmaya davet etti. Rasim, "Türkiye ile Tacikistan arasındaki ticaret hacmi özellikle son yıllarda önemli bir artış içine girdi. Türkiye ile ticaret hacmimiz 2012 yılında 600 milyon dolar seviyesindeyken, bu rakam 2013 yılında yüzde 8,3 artış ile 656 milyon dolara yükseldi. Dış ticaret gerçekleştirdiğimiz ülkeler sıralamasında 4. sırada yer alan Türkiye ile gerçekleştirdiğimiz ticareti genişletmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Tacikistan ekonomisinde alüminyum, pamuk üretimi ve hidroelektrik enerjisinin önemli yer kapladığını dile getiren Rasim, bu kaynakların yeterli seviyede kullanılamadığını söyledi. Tacikistan’daki ekonomik kaynakların verimli kullanılması için Türk iş adamlarını Tacikistan’a yatırım yapmaya davet eden Rasim, ülkenin Orta Asya su kaynaklarının yüzde 60’ına sahip olmasına rağmen, su kaynaklarının sadece yüzde 5’lik bir kısmını aktif bir şekilde kullanıldığını ifade etti.

Türk iş adamları ile iş birliğine sürekli hazır olduklarını kaydeden Rasim, "Ülkemize yatırım gerçekleştiren girişimcilere önemli teşvikler veriyoruz. Girişimciler burada tarım, yapı, maden gibi çeşitli sektörlerde iş yapabilirler. Bunun yanı sıra sahip olduğumuz hidroelektrik potansiyelini kullanarak enerji üretimi gerçekleştirebilir." dedi.

Tacikistan Yatırım ve Gayrimenkul Ajansı’na gerçekleştirilen ziyaretin ardından Türkiye-Tacikistan Büyükelçisi Mehmet Munis Dirik’i ziyaret eden BUGİAD üyeleri, burada büyükelçi ile fikir alışverişinde bulundu. BUGİAD heyetinin gerçekleştirdiği ziyaretin kendisini memnun ettiğini ifade ettiğini belirten Dirik, elçilik olarak Türkiye ile Tacikistan arasındaki ticari, kültürel ve sosyal ilişkilerin gelişmesi için çalıştıklarını dile getirdi. Tacikistan’ın çok önemli bir konumda yer aldığını söyleyen Dirik, gerçekleştirilen gezinin hedefine ulaşması temennisinde bulundu.

KAYOMOVA: 50’NİN ÜZERİNDE TÜRK ŞİRKETİ TACİKİSTAN’DA

Ziyaretin ikinci günü heyet, Tacikistan Ekonomi Bakanı Yardımcısı Güllü Kayomova’yı makamında ziyaret etti. Ziyaretin kendisini onore ettiğini belirten Kayomova, şöyle konuştu: "Tacikistan’ın bağımsızlığından bu yana iki ülke arasındaki ilişkiler kardeşçe sürmektedir. Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile Türk yetkililer arasında iki ülke arasındaki ticari hacmi artıracak önemli anlaşmalar imzalandı. Bu anlaşmalar ışığında ülkemizde Türkiye menşeli ürünler önemli yer kapladı ve bu durum bizi oldukça sevindirdi. Bu anlaşmalar çerçevesinde Tacikistan'da 50’nin üzerinde Türk şirket açıldı. Bu şirketlerin büyük bir çoğunluğu inşaat sektöründe hizmet vermektedir. Umarım önümüzdeki yıllarda bu sayı artarak devam eder.”

ER: HEDEF YERELDEN GLOBALE AÇILMAK

Tacikistan’a gerçekleştirilen programı değerlendiren BUGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Er, gezinin oldukça verimli geçtiğini dile getirdi. Er, şunları kaydetti: "BUGİAD üyesi iş adamı ve iş kadınlarımız ile iki günlük süreçte önemli temaslar gerçekleştirdik. Oldukça verimli geçen gezimizde Tacikistanlı iş adamları ile gerçekleştirdiğimiz ikili iş görüşmeleri yanı sıra Tacikistan bürokrasi ile de çeşitli görüşmeler gerçekleştirdik. Bu görüşmelerde Tacikistan hakkında yetkililerden detaylı bilgiler aldık ve Tacikistan pazarını yakından tanıma fırsatı yakaladık. Ticaretin yoğun yaşandığı bu ortamlarda Türk iş adamları olarak ne kadar çok yer alırsak, ülke olarak belirlediğimiz hedeflere o denli yaklaşırız. Biz de BUGİAD olarak Bursa iş dünyasını yurtdışı pazarı ile tanıştırarak yerel pazarlardan global pazarlara taşımayı amaçlıyoruz." CİHAN

Yorumlar