Bu kez de Portekiz 'artık yardıma ihtiyacım yok' dedi

İrlanda ve İspanya’nın ardından Portekiz de Uluslararası Kurtarma Fonu’ndan ayrılacağını açıkladı. Şimdiye kadar AB, IMF ve ECB’den 78 milyar Euro alan Lizbon yönetiminin durumu Brüksel’de masaya yatırılacak.Euro krizinden sonra ekonomik...

Google Haberlere Abone ol
Bu kez de Portekiz 'artık yardıma ihtiyacım yok' dedi

İrlanda ve İspanya’nın ardından Portekiz de Uluslararası Kurtarma Fonu’ndan ayrılacağını açıkladı. Şimdiye kadar AB, IMF ve ECB’den 78 milyar Euro alan Lizbon yönetiminin durumu Brüksel’de masaya yatırılacak.

Euro krizinden sonra ekonomik olarak çöküntü yaşayan Avrupa Birliği ülkelerinden Portekiz geçen 3 yılın ardından artık kendi ayakları üzerinde durabileceğini açıkladı.

17 Mayıs’ta alacağı son kredi diliminden sonra başka bir dış yardıma ihtiyaç duymayacağını belirten Lizbon yönetimi böylelikle İrlanda ve İspanya’dan sonra Uluslararası Kurtarma Fonu’nu terk eden 3. ülke olacak.

Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho, uyguladıkları ekonomik programın başarıya ulaştığını ve ekonomin artık düzlüğe çıktığını belirtti.

Lizbon yönetimi Euro krizinden sonra Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) toplam 78 milyar Euro kredi almıştı.

SCHAEUBLE’DEN ÖVGÜ

Öte yandan Almanya Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Portekiz yönetimi hakkında övgü dolu ifadeler kullandı ve AB ülkeleri olarak uyguladıkları ortak mali politikaların krizden çıkmak için doğru yol olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Alman bakan, “Portekiz geçen 3 yılı iyi kullandı ve ekonomisinde gerekli reformları yapmayı başardı.” şeklinde konuştu.

IMF Başkanı Christine Lagarde ise Portekiz’in kendi bütçesini konsolide etmek için güçlü bir pozisyonda olduğunu ifade etti.

AB ülkeleri, Portekiz’in durumu görüşmek üzere bugün Brüksel’de bir araya gelecek. Portekiz ile birlikte bir başka gündem maddesi ise Yunanistan olacak. CİHAN

Yorumlar