Bu ajansın tek derdi gençlere iş bulmak!

Almanya'da kalifiye işçi açığına karşı mücadele etmek ve 25 yaşına kadar gençlere mesleki perspektif sunmak amacıyla tek elden hizmet vermek üzere 2012'de Hamburg’da kurulan ‘Gençlik Meslek Ajansı’ Almanya’ya örnek olacak.

Google Haberlere Abone ol
Bu ajansın tek derdi gençlere iş bulmak!

Almanya'da kalifiye işçi açığına karşı mücadele etmek ve 25 yaşına kadar gençlere mesleki perspektif sunmak amacıyla tek elden hizmet vermek üzere 2012'de Hamburg’da kurulan ‘Gençlik Meslek Ajansı’ Almanya’ya örnek olacak. Ziyaretinde ajansın çalışmalarından övgüyle bahseden Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles (SPD), “Diğer eyaletler Hamburg’u örnek almalı, böylece koalisyonun meslek eğitimi anlaşması da hayata geçirilir.” dedi.

Kalifiye işçi açığının giderek arttığı Almanya’da soruna çözüm bulmak için proje üstüne proje geliştirilip üretiliyor. Bunlardan biride Hamburg’da kurulan Gençlik Meslek Ajansı. Langenhorn’da bulunan Gençlik Meslek Ajansı Hamburg Nord şubesini Eyalet Başbakanı Olaf Scholz ile birlikte ziyaret eden Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles, danışmanlar ve bilgi alan gençlerle görüştü. Ajansın çalışmalarından övgüyle bahseden Bakan Nahles, “Hamburg’daki ‘Gençlik Meslek Ajansı’ modeli Almanya’ya örnek olmalı.” dedi.

Eyalet Çalışma Bakanları ile yapacağı toplantıda konuyu gündeme getireceğini ve diğer eyaletlere önererek uygulanması için çalışacağını kaydeden Nahles, “Bu aynı zamanda bizim koalisyon görüşmelerinde anlaştığımız meslek eğitimi ile ilgili çalışmaların hayata geçirilmesi olacak.” dedi. Olaf Scholz ise şu anda Hamburg’da 7 ilçede de şube açtıklarını belirterek, ‘Gençlik Meslek Ajansı’nın başarısının Hamburg İş Ajansı, Eğitim ve Sosyal İşler Bakanlıklarının koordineli bir şekilde ortak çalışmasından kaynaklandığını ifade etti.

Eyaletlerin eğitim ve eğitim zorunluluğu içinde sorumlu olduğunu hatırlatan Scholz, “Bu nedenle ajans tüm genç insanlara aslında tek elden ulaşmak içinde çok önemli bir fırsat sunuyor.” şeklinde konuştu. Almanya’da sadece Hamburg’da bulunan ve başka yerde örneği olmayan ilk profesyonel ‘Gençlik Meslek Ajansı’ 25 yaşına kadar tüm gençleri kapsayacak şekilde tek elden hizmet veriyor.

Özellikle ailede ve başka yerde mesleki perspektif bulamayanlar için büyük avantaj sağlayan ajans, meslek seçimi, meslek eğitim yeri bulunması ve uygun yüksek öğrenim görmesi, okulu yarıda bırakanlar gibi meslek eğitiminde ya da yüksek öğrenimde sorun yaşayanların sorunlarının aşılmasına kadar her konuda hizmet veriyor. Aynı şekilde gençlerin meslek ya da yüksek öğrenimi bitirdikten sonrada iş hayatına en iyi şekilde uyum sağlamaları için çalışıyor. Yaklaşık bir buçuk yıl önce start alan ‘Gençlik Meslek Ajansı‘ sadece bu yıl içinde 7 şubede 16 bin gence hizmet vermeyi planlıyor. CİHAN

Yorumlar