BRICS Bankası için imzalar atıldı

Brezilya’nın Fortaleza şehrinde bir araya gelen BRICS ülke liderleri, iki yıl süren çalışmanın ardından ortak kalkınma bankası için imzaları attı. Birliğe üye ülkelerin (Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika) altyapı projeleri...

Google Haberlere Abone ol
BRICS Bankası için imzalar atıldı

Brezilya’nın Fortaleza şehrinde bir araya gelen BRICS ülke liderleri, iki yıl süren çalışmanın ardından ortak kalkınma bankası için imzaları attı. Birliğe üye ülkelerin (Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika) altyapı projeleri için kredi sağlayacak bankanın merkezinin Şangay’da olmasına ve ilk dönem başkanının Hindistan tarafından atanmasına karar verildi.

Yeni Kalkınma Bankası (NBD) olarak adlandırılacak kalkınma bankası, kurulduğu günden bu yana 6 kez toplanan BRICS bloğunun ilk somut projesi olma özelliği taşıyor. ABD Merkez Bankası ve diğer uluslararası finans kuruluşlarının para politikaları sebebiyle daralma yaşayan ve prestij kaybeden BRICS ülkeleri bu banka vesilesiyle kendi finans sistemlerini oluşturdu.

Başlangıç sermayesinin 50 milyar dolar olacağı ve her ülkeye eşit şekilde dağıtılacağı açıklanan bildiride bu rakamın 100 milyar dolara çıkabileceği ve üçüncü ülkelere de kredi kullandırılabileceği belirtildi.

Bankanın merkezinin Çin’in Şangay kenti olacağı ifade edilirken ilk dönem başkanının Hindistan tarafından atanmasına karar verildi. Ayrıca Brezilya, bankanın yönetim kuruluna, Rusya ise hükümet temsilcilerine başkan atayacak. Güney Afrika ise bankanın bölgesel merkezine sahip olacak.

Banka sözleşmesine imza atan liderler ayrıca bir dizi yeni projeler içeren ve özellikle Ortadoğu ve Ukrayna’da yaşanan gerginlikler hakkında görüş bildiren ortak bir bildiri yayınladı.

Zirvenin kapanış programında yapılan işbirliğinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, "Bugün küresel finans yönetiminin mükemmelleşmesine önemli katkı sağlayacak olan BRICS bankasını kurduk ve Kota Rezervasyon Anlaşması’na imza attık." dedi. CİHAN

Yorumlar