BP: Güney gaz koridoru, Türkiye’nin arz güvenliği için çok önemli

İngiliz Petrol Şirketi BP Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Başkanı Gordon Birell, BP ve ortaklarının 'Şahdeniz 2' projesi için çalıştığını belirterek, "Kısa zaman önce BP enerji görüşlerini yayınlayarak, öngörülerini yayımladı.

Google Haberlere Abone ol
BP: Güney gaz koridoru, Türkiye’nin arz güvenliği için çok önemli

İngiliz Petrol Şirketi BP Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Başkanı Gordon Birell, BP ve ortaklarının 'Şahdeniz 2' projesi için çalıştığını belirterek, "Kısa zaman önce BP enerji görüşlerini yayınlayarak, öngörülerini yayımladı. Doğalgazın yerli üretiminde azalma yaşanacak ve Avrupa'da ithalat artacak. AB'nin doğalgaza bağlılığı yüzde 86 artacak. Doğalgaz kömürün yerini alacak. Türkiye'de doğalgaz talebi artacak, Güney Gaz Koridoru Türkiye'nin arz güvenliği açısından da önemli bir adım olacaktır." dedi.

Gordon Birell, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve BP Türkiye işbirliğinde TEPAV'da düzenlenen '3. TEPAV-BP Enerji Forumu'na katıldı. Burada konuşma yapan Birell, 'Şahdeniz 2'nin ilerlemesi için boru hatları yaparak, bunların daha sonra da kullanılmasını istediklerini kaydetti. Birell, "Biz, bu projede para harcadık. TANAP stratejik bağlantı noktası olacak. Türkiye burada anahtar noktası oluşturacak, enerji güvenliği ve arz güvenliği açısından da Türkiye için faydalı olacaktır. Türkiye, BP için önemli bir ortaktır." ifadelerini kullandı. Birell, tarihteki en büyük ve önemli projelerden birinin Güney Gaz Koridoru olacağına da işaret etti.

"ENERJİ FASLI DİYALOGA SEBEP OLACAK"

İngiltere Avrupa Birliği Bakanı David Lidington, Avrupa'nın enerji tedariğine ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin AB ile ilgili istekleri var. Enerji faslı, başlığı gerçekten çok daha fazla diyaloğa sebep olacak Türkiye-İngiltere ve Türkiye-AB açısından. Enerji konularında ve uluslararası enerji güvenliği konularının altını çizmek istiyorum. Enerji güvenliği Türkiye için çok önemli bir konu. Enerji ithalatı konusu önemli, fiyatların stabilitesi de önemli. Bizim ikili görüşmelerimizin daha geniş çaplı olarak düşünülmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Enerji güvenliğini geliştirmemiz gerekiyor."

"GÜNEY GAZ KORİDORU AB AÇISINDAN ÇOK STRATEJİK BİR ADIM"

Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaretin artırılmasında enerji sektörünün de önemli olduğuna işaret eden Lidington, forumun önemine dikkat çekti. Lidington, "Güney Gaz Koridoru çok büyük yatırım ve mükemmel bir örnek. Türkiye'deki firmalar, şirketler aynı zamanda Azerbaycan'ın da katkılarıyla gerçekten mükemmel bir çalışma ortaya çıkmış oluyor. Geçtiğimiz Aralık ayında bir imza atıldı, burada altyapı projesi başlatıldı. AB açısından çok stratejik bir adımdı. Güney Gaz Koridoru, 50 milyar metreküplük bir kaynağı kullanıyor. Altyapı ve başka boyutlar açısından bu ülkeye büyük destek sağlayacak. İngiltere hükümeti bu projeyle alakalı daha fazla diyalog içinde olmayı arzuluyor." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar