Boydak'tan 'senetli satışlar kayıt dışılığa yol açıyor' uyarısı

Boydak Holding CEO’su Memduh Boydak, kartlı satışlara taksit sınırlaması getirilmesinin mobilya sektöründe senetli satışları artırdığını belirterek, bu durumun da kayıt dışılığa yol açabileceği uyarısında bulundu. Boydak, kayıt...

Google Haberlere Abone ol
Boydak'tan 'senetli satışlar kayıt dışılığa yol açıyor' uyarısı

Boydak Holding CEO’su Memduh Boydak, kartlı satışlara taksit sınırlaması getirilmesinin mobilya sektöründe senetli satışları artırdığını belirterek, bu durumun da kayıt dışılığa yol açabileceği uyarısında bulundu. Boydak, kayıt dışılığın gelişmesi halinde devletin KDV'nin yanı sıra Kurumlar ve Gelir Vergisi kaybına uğrayabileceği ikazını yaptı.

Aynı zamanda Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkan Yardımcısı da olan Memduh Boydak, Çelik Grup'un Akdeniz bölgesindeki İstiklal, Bellona ve Mondi bayilerine verdiği iftara katıldı. Burada bir konuşma yapan Boydak, bu yılın ilk altı ayında mobilya sektöründe büyümenin yüzde 7 civarında olması beklenirken yüzde 4-4,5 aralığında gerçekleştiğini söyledi. Bu durumu kredi kartıyla yapılan alışverişlere getirilen taksit sınırlamasına bağlayan Boydak, sektör olarak sınırlamanın kalkması yönünde beklentileri olduğunu belirterek, "Mobilya, her evin ihtiyacı olan bir ürün. İthalata dayalı bir ürün de değil. Yerli sanayiyi destekleyen, istihdam deposu bir sektör. Dolayısıyla kartlı sistemlerde tüketicinin alım kolaylığı, hem tüketiciyi hem üreticileri rahatlatacaktır." diye konuştu.

Taksit sınırlamasının senetli satışlarda artışa neden olduğunu ifade eden Boydak, bu artışın 'disiplin dışı satış' adını verdiği kayıt dışılığı teşvik ettiğini savunarak, "Bu yönde bir olumsuz etkisi olduğunu söylemekte fayda var. Major bir etki değil ama kayıt dışı satışlarda hafif bir artış görüyoruz. Yüzde 18 KDV olduğu yerde birileri kayıt dışı ekonomi oluşturuyorsa, o yüzde 18'lik büyük bir rekabet açığı anlamına geliyor. Devletin burada hem KDV, hem kurumlar hem gelir vergisi kaybı olabilir hem de haksız rekabete yol açmış olur." uyarısında bulundu.

İstikbal, Bellona ve Mondi'nin Akdeniz bölge distribütörü olan Çelik Grup'un Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çelik de işlerinin durgun olduğunu kaydetti. Geçici olduğunu düşündükleri bu durumda kredi kartlarına getirilen sınırlamanın yanı sıra siyasi ortamın da etkiliği olduğunu savunan Çelik, "Bize düşen görev işimizi en iyi yapmaktır. Hep böyle devam etmeyecektir. durgunluk bitecek, eski hızlı günler başlayacaktır." dedi.

CİHAN

Yorumlar