Borsa 5 Ayın En Düşük Seviyesine İnip 77 bin 977 Puanı Gördü

Borsada kayıp sürüyor. 80 binin altına inerek düşüşünü hızlandıran BIST 100 endeksinde kayıp yüzde 3'ün de üzerinde gerçekleşti. Uzmanlar yarın için endişeli.

Google Haberlere Abone ol
Borsa 5 Ayın En Düşük Seviyesine İnip 77 bin 977 Puanı Gördü

Bankacılık endeksindek kayıpların etkisiyle Borsa İstanbul'daki gündelik azalış yüzde 3.31 oldu. Dolar ise tarihsel doruk bulunan 2.63 sıralarında seyrediyor. Borsa İstanbul 77 bin 977 puanla Kasım 2014'ten bu güne en düşük seviyesini gördü.

PİYASALAR ALLAK BULLAK

Dolar/TL, dolardaki küresel kıymet kazancının sürmesi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın getiri indirim baskısı altındaki TCMB'nin kurdaki yükselişi dizginlemek üzere attığı adımların şu temel kadar etkisiz kalması sebebiyle tarihsel zirvenin derhal altında seyrediyor. Dolar/TL, 6 Mart'ta 2.6461 ile tarihsel zirveyi görmüştü.

UZMANLAR TEDİRGİN

Bir bankanın döviz masası müdürü, 'TCMB'den tesir yaratmayacak adımlardan fazlası bekleniyordu. Zeybekci'nin izahatları da pek çok beğenilmedi. Ekonomi yönetimine ait endişeleri şimdi toparlamaya çalışıyorlar fakat dünyada dolar bu kadar seri kıymet kazanırken, basit basit toparlayamayacaklar, kaygı bu' dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TL'nin son dönemdeki katı kıymet kaybına karşın kurla ilgili adım atılmaması gerektiğini ve TCMB'nin daha öncelikle getiri indirmesi gerekirken yapmadığını fakat bunun şu anda bir getiri indirimi yapması gerektiği anlamına gelmediğini söyledi.

BORSADA ETKİLENDİ

Günün ikinci yarısında satış baskısı artan BIST 100 endeksi günü 2 bin 667 puanlık kayıpla 77 bin 977 puan düzeyinden tamamladı. Hisse senetlerinin odtalama şekilde yüzde 3,31 oranında kıymet kaybettiği gün sonunda yekün 4,8 milyar TL sıralarında muamele hacmi gerçekleşti.

EN ÇOK BANKA HİSSELERİ SATILDI

Endeksin kapanış rakamının gün içinde görülen en düşük düzey olması dikkat çekti. Düşüşte bankacılık alanı hisselerindeki satışlar tesirli oldu. Bankacılık yüzde 4,57 oranında kıymet kaybederek endeksi 140 bin puan seviyesinini de altına geriledi.

KRİTİK SEVİYE

Doların 2,63 üstünde kalması mecburiyetinde borsada reaksiyon alımlarının kısıtlı kalabileceğini aktaran analistler, teknik şekilde BIST 100 endeksinin 78.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.

BUNDAN SONRA NE OLUR?

Analistler, öğleden sonra ABD'de açıklanacak JOLT açık iş sayısı verisinin takip edileceğini belirterek, döviz kurlarındaki hareketliliğin BIST 100 endeksinin yönü üstünde belirleyici olmaya devam edeceğini kaydediyor. Endeksin 80.000 puanın altında 78.000 ve 76.300 seviyelerinin gündeme gelebileceğini anlatım eden analistler, dolar/TL'de 2,63 üstünde kalınması mecburiyetinde 2,68 direncinin izleneceğini hesap ediyor.

Uzmanlar borsadaki düşüşün yarında seri şekilde devam edebileceği endişesinde.

EURODA TARİHİ KAYIP

Öte yandan küresel piyasalarda dolar kıymet kazançlarına her gün yenisini ekliyor. Euro, Avrupa merkez bankası'nın dün başlattığı tahvil alım programının yarattığı baskının etkisiyle dolar karşısında takribî 12 yıldır ilk kez 1.08 seviyesinin altında seyrediyor. Dolara bulunan alakanın devam etmesi, euro/dolar kurunun 1 düzeyine doğru gerilemesi ihtimalini de gündeme getiriyor.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYINGÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar