Bodrum'da balıkçılığın sorunları masaya yatırıldı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, 1. Türkiye Balıkçılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri Sempozyumu düzenlendi. Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-KOOP) tarafından düzenlenen sempozyum çerçevesinde kıyı balıkçılığının...

Google Haberlere Abone ol
Bodrum'da balıkçılığın sorunları masaya yatırıldı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, 1. Türkiye Balıkçılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri Sempozyumu düzenlendi.

Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-KOOP) tarafından düzenlenen sempozyum çerçevesinde kıyı balıkçılığının sorunları masaya yatırıldı. Sempozyuma Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, CHP 22. Dönem milletvekili Prof. Dr. Gürol Ergin, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahdet Ünal yaptığı açılış konuşmasında kıyı balıkçılığın önemine vurgu yaparak yasadışı avcılığın mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye karasularında faaliyet gösteren kıyı balıkçıların yıllardır çözüm bekleyen sorunları olduğunu belirten SÜR-KOOP Genel Başkanı Ramazan Özkaya ise kıyı balıkçılarının mazot indirim hakkından yeterince faydalanamadıklarını, mevcut uygulamalardaki eşitsizlik nedeniyle mağdur olduklarını kaydetti.

Özkaya, "Barınağı bulunmayan, barınağı olup kiralama yapamayan ve barınak kiralayan kooperatiflerin nerede ise tamamı çeşitli sorunlarla boğuşmaktan asli faaliyetlerine dikkat ve zaman ayıramamaktadırlar. Yasadışı avcılık, gerek av sahalarında gerekse pazara sürülen ürünler konusunda kıyı balıkçılığını tehdit eden başlıca sorunlardan birisidir. Şebeke trol, yasadışı zıpkın avcılığı, koruma alanlarındaki gerek amatör gerekse ticari avcılık, yasak av aracı, yasak zaman ve yasak tür avcılığı yasadışı avcılığın başlıca konularını oluşturmaktadır. Tüm deniz turizmi alanlarımızın en eski toplulukları geleneksel balıkçı topluluklarıdır. Turizm sektörünün en doğal paydaşı olması gereken kıyı balıkçılığı 'öteki' durumuna düşmüş, her türden turizm girişimi sayısal olarak artarken kıyı balıkçısı ve balıkçılığı erozyona uğramıştır." dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün de sempozyumdan çıkacak sonuç bildirgesiyle büyükşehir ve diğer belediyelerinin balıkçılık ve sorunlarına ne gibi katkı sağlayacağının anlaşılacağını söyleyerek "Türkiye'de balıkçılık, sorunları ve çözüm önerileri hakkında ulusal boyutta geniş katılımlı bir sempozyum yapılıyor. Sempozyum sonunda çıkacak sonuç bildirgesinde büyükşehir belediyesinin ve diğer belediyelerin balıkçılık ve sorunlarına ne gibi katkılar sağlayabileceğini daha net göreceğiz. Üretim konusunda maliyetlerin en düşük seviyede olması lazım. En düşük maliyetle en fazla ürünü elde etmek ve elde edilen ürünün hangi vasıta ile pazarlanacağı konusu önemli. Belediyeler kooperatiflerle işbirliği yaparak, ellerindeki ürünü pazarlama döneminde, kıyıdaki planlamalar, barınaklar, üretimden tüketiciye direk olarak ulaştırılması ile ilgili alan tahsis etme konusunda yardımcı olabilir. Bu toplantıdan çıkacak sonuçlarla, belediyelerle yapılacak işbirliğinin ve belediyelerin ne gibi katkı sağlayabileceğinin somut önerilerini ciddi olarak değerlendireceğiz." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar