'Bir Kahve Molası Ticaret' sloganıyla 1,1 milyar liralık ihracat yaptılar

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHGKİB), 2013 yılında 2,5 milyon dolar ve üzerinde ihracat yaparak Türkiye’ye 1,1 milyar dolar döviz kazandıran 67 üyesini ödüllendirdi.

Google Haberlere Abone ol
'Bir Kahve Molası Ticaret' sloganıyla 1,1 milyar liralık ihracat yaptılar

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHGKİB), 2013 yılında 2,5 milyon dolar ve üzerinde ihracat yaparak Türkiye’ye 1,1 milyar dolar döviz kazandıran 67 üyesini ödüllendirdi. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nde düzenlenen törende firmalara, dört kategoride ödülleri verildi. Ege Bölgesi’nde ilk üç sırada yer alan Üniteks Tekstil, Sun Tekstil ve Spot Tekstil, platin ödülün sahibi oldu. Törende konuşan EHGKİB Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, ihracatı daha fazla arttırmak için çaba gösterdiklerini, "Bir Kahve Molası Ticaret" sloganıyla yıllardır Avrupa’da, Amerika’da, Japonya’da "Turkish Fashion Break" adını verdikleri organizasyonlarla yüzlerce Türk hazır giyim ihracatçısının yurtdışı pazarlardaki konumunu güçlendirmelerine öncülük ettiklerini söyledi.

Dış pazarlarda rekabetin her geçen gün daha da çetinleştiği bir dönemde hazır giyim ve konfeksiyonun, 2013 yılı ihracat performansıyla Ege Bölgesi’nde en parlak sektörlerinden biri olduğunu dile getiren Kızılgüneşler, “Hazır giyim ve konfeksiyonun en önemli ihraç pazarı olan Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz ve birçok ülkenin içerisinde yer aldığı finansal darboğazlara rağmen 2013 yılı ihracat performansımız gayet olumlu bir seyir izledi ve ihracatımız 1,27 milyar dolara ulaştı. Hazır giyim sektörümüz, bölgemizin itici gücü olmaya devam ediyor. Ege’den yapılan her 10 dolar ihracatın 1 dolarlık kısmını, sektörümüz tek başına gerçekleştiriyor.” dedi. Hazır giyimin Türkiye’nin en vazgeçilmez sektörlerinden biri haline geldiğine işaret eden Kızılgüneşler, son 10 yılda 125 milyar dolar cari fazla kazandırdıklarını vurgulayarak, “Gerek katma değeri yüksek sektörlerden biri olması ve kazandırdığı yüksek döviz girdisi gerekse 2023 hedeflerine ulaşırken ihtiyacımız olan ar-ge ve tasarım atılımlarının gerçekleştirilebileceği lider bir sektör olması, ülkemiz açısından vazgeçilmez kılmıştır.” şeklinde konuştu.

JAPONYA VE RUSYAYI HEDEF PAZAR OLARAK GÖSTERDİ

Çeşitli ülkelerden VIP alım heyetlerini İzmir’e getirdiklerini ve ihracatçılarla ikili görüşmeler düzenlediklerini aktaran EHGKİB Başkanı Kızılgüneşler, “Bölgemizin tasarım gücünü ön plana çıkarıp yeni yeteneklere fırsat tanımak için Türkiye’nin en büyük moda tasarım yarışmasını düzenledik. Sektörümüzün ihtiyacı olan eğitimleri, birliğimiz çatısı altında vermeye çalıştık. İhracatçılarımızı yurtiçi ve yurtdışı platformlarda gururla temsil ettik. Bunların hepsini yaparken tek amacımız, sektörümüzü daha ileri seviyelere götürebilmekti ancak henüz daha ulaşılmamış çok pazar, gidilecek çok yol var. Japonya gibi alım gücü yüksek, katma değerli mal satma şansımızın olduğu ülkelerin yanısıra Rusya gibi gelişmekte olan pazarlar özellikle bölgemiz ihracatçıları açısından henüz yeterince keşfedilmemiş pazarlardır.” dedi.

'SİYASİLER TOPLUMU GEREN SÖYLEMLERDEN KAÇINMALI'

Özellikle 2013 Mayıs ayından bu yana toplumda bir ayrışmanın göze çarptığını söyleyen Emre Kızılgüneşler, barış çağrısı yaptı: “Unutulmamalıdır ki Türkiye büyük bir mozaiktir. Emek yoğun bir sektör olan konfeksiyon, bu mozaiğin çalışma hayatındaki en önemli göstergesidir. Bizler fabrikalarımızda barış içinde, kardeşçe, birarada üretim yaptığımız sürece ülkemizi yukarılara taşıyabiliriz. Özellikle siyasi aktörlerin bu süreçte toplumu geren söylemlerden kaçınmalarını, huzur ortamını sağlamalarını, karşılıklı anlayış ve saygıyı geliştirmelerini bekliyoruz. Berkin ve Burakcan kardeşimize, polis memuru Ahmet kardeşimize Allah’tan rahmet diliyor, ailelerine taziyelerimi sunuyorum.”

ÖDÜL ALANLAR

Sektörde en çok ihracat yapan Üniteks Tekstil birinci olurken Sun Tekstil ikinci, Spot Tekstil üçüncü sırada yer alarak platin ödül aldı. 20-70 milyon dolar arası ihracat yapan Roteks, VF Ege Giyim, Menderes Tekstil, CU Tekstil, FG Tekstil, Farbe Tekstil, Akar Tekstil, İşbir Sentetik, FB Tekstil ve Casa Tekstil altınla ödüllendirildi. 10-20 milyon dolar arası ihracat yapan Maseksport, Fıratteks, Era Tekstil, Mosi Tekstil, Md Tekstil, Narkonteks, Ezgi Konfeksiyon, Version Tekstil ve Egedeniz Tekstil gümüş, 2.5-10 milyon dolar arası ihracat yapan 43 firma ise bronz almaya hak kazandı. CİHAN

Yorumlar