Bilişim devi, Avrupa'daki üçüncü Ar-Ge merkezini İstanbul'a açtı

Dünyanın önde gelen bilgisayar işlemcisi üreticilerinden Intel, Türkiye’de ilk Ar-Ge şirketini devreye aldı. Bilişim şirketi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Arı Teknokent’te bulunan yeni merkezine 5 senede 40 milyon dolar yatırım...

Google Haberlere Abone ol
Bilişim devi, Avrupa'daki üçüncü Ar-Ge merkezini İstanbul'a açtı

Dünyanın önde gelen bilgisayar işlemcisi üreticilerinden Intel, Türkiye’de ilk Ar-Ge şirketini devreye aldı. Bilişim şirketi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Arı Teknokent’te bulunan yeni merkezine 5 senede 40 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. Merkezde pek çok projenin üretilip dünyaya ihraç edilmesi hedefleniyor.

Intel Labs Avrupa Başkan Yardımcısı Brian Quinn ve Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın'ın ev sahipliği yaptığı Ar-Ge Merkezi'nin açılışına Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de katıldı. Intel Labs Avrupa Başkan Yardımcısı Brian Quinn açılışta yaptığı konuşmada, Avrupa’da Dublin ve Münih’te Ar-Ge merkezlerinin bulunduğunu bildirdi. Quinn, üçüncü merkez için İstanbul’u tercih etme nedenlerini şöyle açıkladı:

“İstanbul’da genç popülasyon var. 2,5 milyon öğrenci var. Her sene 500 bin öğrenci mezun oluyor. 2023 hedefleri var, yine Fatih Projesi yatırımları yapıyor. Türkiye’nin mühendislik, imalat alanında derin ve senelere dayanan bir deneyimi malumumuz. Yine e-ticarette, bilişimde ileri olduğu hakikat. 3. laboratuarımız için İstanbul’dan daha iyi bir yer olamazdı.”

Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın da merkezde önemli fikirleri ele alıp projelendireceklerini ifade etti. Aydın, Ar-Ge merkezi ile proje ve patent adedini artıracaklarını anlattı. Nesnelerin İnterneti’nden söz eden Aydın, projeyi eğitim kurumlarına yaymayı vaat etti.

"KARLAR DÜŞECEK, DATAYA YATIRIM YAPILMALI"

Acarer, burada yaptığı konuşmada, Ar-Ge’nin önemine vurgu yaparak, “2013’te Ar-Ge giderlerinin milli gelirimizde payı yüzde 0,92’yi buldu. Bu sene yüzde 1 olur. 2023 hedefimiz yüzde 2,5. Bu hedefi yakalar mıyız? Yakalarız, tereddüdüm yok. Beşeri imkânlarımız var, devlet de bu konuda iyi niyetli, gerekenleri yapıyor. Yani Fatih Projesi gibi bir proje kaç ülkede var? Tabii Intel gibi firmalar da yatırım için Türkiye’yi tercih ediyor. Temelinde hedefi yakalamamamız için bir engel yok." dedi.

Önümüzdeki dönemde akıllı sistemlerin teknolojideki payı ve ağırlığının artacağını dile getiren Acarer, şöyle devam etti:

"Bu konuya büyük, küçük ölçekli ya da sabit, mobil ayrımı olmadan bütün firmalar önem vermeli. Çünkü 5 sene içinde Avrupa Birliği’nde sabit ve mobil operatörlerin karları 300 milyar dolardan 240 milyar dolara inecek. Neden? Çünkü haberleşme ve iletişim dataya kayıyor, artık. Onun için dataya daha çok yatırım yapılmalı. Karlar inecek. Bu kar inişleri içerik ve katma değerli servislerle telafi edilecek. Katma değerler artırdıkça gelirler artacak. Onun için Ar-Ge merkezleri önemli. Bundan böyle şirketler merkezi yakından takip etmeli, onlarla el ele vermeli.”

CİHAN

Yorumlar