BES, torba yasaya tepki olarak iş bırakacak

Hükümetin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirdiği yeni torba yasa ile memurların sosyal güvencesini kısıtlamaya gitmesi ve enflasyon farkının verilmemesine tepki gösteren sendikalar, sokağa inme ve iş bırakma eylemi yapma kararı aldı....

Google Haberlere Abone ol
BES, torba yasaya tepki olarak iş bırakacak

Hükümetin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirdiği yeni torba yasa ile memurların sosyal güvencesini kısıtlamaya gitmesi ve enflasyon farkının verilmemesine tepki gösteren sendikalar, sokağa inme ve iş bırakma eylemi yapma kararı aldı. KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası, taleplerinin karşılanmaması durumunda yarım günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını ve sokağa ineceklerini bildirdi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Fikret Aslan, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, enflasyon farkının verilmemesi ve taleplerinin karşılanmaması durumunda yarım ülke çapında yarım günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını ve sokağa ineceklerini bildirdi. 8 Temmuz'da SGK Başkanlığı ve illerde SGK müdürlükleri önünde açıklama yapılacağını aktaran Aslan, 10 Temmuz’da da Gelir İdaresi Başkanlığı önünde bir araya geleceklerini söyledi. Sendika, 15 Temmuz'da da yarım günlük iş bırakma eylemi yapacak.

Kamu emekçilerinin durumunun sürekli kötüye gittiğini öne süren Aslan, ilk defa Temmuz’da enflasyon farkının alınmayacağını vurguladı. Memur-Sen ile hükümet arasında imzalanan toplu sözleşme gereği 2013 yılında memura seyyanen 123 TL verildiğini ve Memur-Sen’in 3 artı 3 teklifi kabul etmediğini aktaran Aslan, şöyle devam etti:

"Toplu sözleşme sürecine dair yaptığımız en temel eleştirilerden biri 2014 yılı için enflasyon oranı ne olursa olsun kamu emekçilerinin enflasyon farkının verilmeyeceği konusu olmuştur. 2014 yılı enflasyon oranı TÜFE yüzde 5,70 olarak açıklanmıştır. 2014 Ocak ayında kamu emekçilerinin maaşlarına yapılan zam ise ortalama yüzde 5,64 olarak gerçekleşmişti. Kamu emekçilerinin 2014 yılı maaş artışları enflasyon oranının altında kalmıştır. Geride altı aylık bir süre olduğunu düşünürsek, kamu emekçilerini çok daha vahim bir durum beklemektedir. Enflasyon farkı verilmez ise 2015 yılında verilen 3 artı 3 artış ancak bu yılın enflasyon farkını karşılayacaktır."

Aslan, AKP’nin 2012 yılında çıkardığı 6666 kanun hükmünde kararname ile ikramiye, fazla mesai gibi ödemeleri ortadan kaldırdığını da ifade ederek, memurun yıl bazında 6-8 bin TL gelir kaybına uğratıldığını; yapılan düzenleme ile de iş kolunda ücret adaletsizliğini derinleştirdiğini öne sürdü. TÜRK-İŞ ‘in açıkladığı açlık sınırı rakamlarının bin 158 TL, yoksulluk sınırının ise 3 bin 772 TL olduğunu aktaran Aslan, emekçilerin açlık sınırında bir hayat yaşamaya doğru gittiklerini söyledi.

CİHAN

Yorumlar