Bebek giyim sektörü oyuncularının kafası karışık

Ekonomide 5 milyar dolar payı bulunan çocuk giyim sektörünün önde gelen aktörlerinin geleceğe bakışı birbirinden farklı.

Google Haberlere Abone ol
Bebek giyim sektörü oyuncularının kafası karışık

Ekonomide 5 milyar dolar payı bulunan çocuk giyim sektörünün önde gelen aktörlerinin geleceğe bakışı birbirinden farklı. 0-14 yaş grubuna yönelik üretim yapan Civil'in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yıldıran, bu sene kendilerinin yüzde 40 büyüdüğünü söyledi. Yıldıran, 2014'ün de iyi geçeceğinden emin. Ancak Negiş Giyim’in Yönetim Kurulu Başkanı Tacettin Negiş, 2013'te sektörde geçen senelere göre yüzde 10'u bulan gerileme yaşandığını ifade ederek, 2014’te de duraklamanın devam edeceğini ancak bununla birlikte umutlarını koruduklarını belirtti.

Civil Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yıldıran, şirketinin 2013'te göstirdiği performanstan memnun. Bu sene yüzde 40 büyüdüklerini aktaran Yıldıran, en çok rağbet gören ürünlerini organik mamuller; gıda, gıda takviye ürünleri ile oyuncak olarak sıraladı. 2014’te de iyi bir trend yakalayacaklarına inanan Yıldıran, seneye çocuk giyim ürünlerine ilginin artacağını, sektörün daha da büyüyeceğini dile getirdi. İlave olarak, “Bildiğiniz gibi iletişim ürünlerine duyarlı gençlerin adedi artıyor. Ayrıca ürünler ve servisler daha kalifiye hale geliyor. Moda ve fiyat dengesi giderek daha bilinçli ele alınıyor. Türkiye, uluslararası markalar için Avrupa’dan sonra büyüyebilecekleri en yakın ve ilk durak konumunda.” değerlendirmesinde bulundu.

Yıldıran, şirket olarak 2010’da 4 milyon olan satışı 2011’de 6 milyon, 2012’de 8 milyona taşıdıklarını kaydederek, "Ürünlerimizi Rusya, Irak ve Libya’ya ihraç ediyoruz. 2017 için koyduğumuz 100 bin metrekare satış alanı hedefimize de ilerliyoruz. Kontrollü büyüme için koyduğumuz yüzde 40 büyüme hedefini koruyacağız.” diye konuştu.

"DURUM İYİ DEĞİL AMA UMUTLUYUZ"

0-13 yaş grubu için üretim yapan Negiş Giyim’in Yönetim Kurulu Başkanı Tacettin Negiş ise Mustafa Yıldıran ile aynı fikirde değil. 2013’ün çocuk ve bebek ürünleri sektörü için iyi geçmediğini ileri süren Negiş, bu durumda bölge ülkelerindeki siyasi gerilim ve Avrupa’nın ekonomik bunalımının etkili olduğunu vurguladı. “Dalgalı ortamda elbette indiler çıktılar olacaktır. Bundan böyle indi çıktılara göre konumlananlar, önlem alanlar yoluna devam edecektir.” yorumunu yapan Negiş, şöyle devam etti:

"Sektörde 2013’te geçen senelere göre yüzde 7-8 hatta yüzde 10 gerileme var. 2014’te de duraklama devam edecek. Ancak gelecek sene bu gerilemenin telafi edileceği, 3 puan önüne geçileceği bir dönem olacak. Biz, burada ileriye umutla bakıyoruz. Satmak için üretmek gerek. 10 liralık malı, 12 liraya mal edersen sektörde kendine yer bulman mümkün değil. 10 liralık malın maliyetini 9-9,5 liraya indirebiliyorsan korkma, üret. Olaya böyle bakarsan şirket giderlerini kontrol edersin, ciroyu artırır sabit giderleri indirirsin."
CİHAN

Yorumlar