Batı Akdeniz'de TÜFE Türkiye genelinin üzerinde

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Türkiye genelinde yüzde 0,46 olarak açıklanırken, Batı Akdeniz Bölgesi’nde 0,54 olarak gerçekleşti.

Google Haberlere Abone ol
Batı Akdeniz'de TÜFE Türkiye genelinin üzerinde

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Türkiye genelinde yüzde 0,46 olarak açıklanırken, Batı Akdeniz Bölgesi’nde 0,54 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) aralık ayı verilerine göre; Batı Akdeniz en pahalı 12’nci bölge oldu. Üretici fiyat endeksinde ise yüzde 1,11’lik ilan edilen fiyat artışı ile son yılların en yüksek aralık ayının yaşandığı belirtildi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, aralık ayı enflasyon değerlendirmesinde bulundu. 2013 yılı tüketici enflasyonunun Türkiye için yüzde 7,4’lük bir oranda olduğunu açıklayan Ali Çandır, Batı Akdeniz Bölgesi’nde bu rakamın yüzde 7,65 olarak ilan edildiğini söyledi. Merkez Bankası’nın 2013 yılı hedefinin yüzde 5’lik diliminin yarı yarıya üzerinde kapattığını kaydeden ATB Başkanı Çandır, “Son 12 yıldır bu düzeyde hedeften sapmalara alıştık. Merkez Bankası ile yürütme arasında ciddi bir bakış açısı sapması, bu yıl da yaşandı. Üretici fiyatlarında yaşanan yıllık enflasyon ise daha vahim bir yükselişi işaret etmektedir.” dedi.


    ‘2013 YILINDA AŞIRI PAHALIYA DOYDUK’

    Bölge için 2013 yılı enflasyon rakamlarını değerlendiren Başkan Çandır, açıklanan oranın Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini ifade etti. Batı Akdeniz Bölgesi’nde en yüksek fiyat artışının yüzde 10,75’lik rakamla gıda kaleminde yaşandığını söyleyen Çandır, “İkinci en yüksek artış da yüzde 10,45 ile ulaştırma kaleminde gerçekleşmiştir. Yani ortalama enflasyonun yaklaşık yüzde 50 üzerinde bir pahalılıkla karnımızı doyurmuş ve seyahat etmiş durumdayız. 2012 yılında en yüksek artışlar konut ve lokanta kalemlerinde yüzde 11,18 ve 9,56 idi ve ülke geneli ile uyumluydu. 2013 yılı, kentimiz ve bölgemiz enflasyonu açısından ortalamadan bir ayrışmanın yaşandığı yıl olmuştur.” diye konuştu.

Türkiye genelinde en az fiyat artışının haberleşme ve çeşitli mal kalemlerinde sırasıyla yüzde 1,2 ve 2,24 olduğunun altını çizen Çandır, bu rakamların Batı Akdeniz’de haberleşmede yüzde 2,27, konut kaleminde ise yüzde 3,07 olduğunu belirtti.

    ‘PAHALI SEYAHAT ETTİK’

    Aralık ayı enflasyon gerçekleşmelerinde en yüksek ve en düşük fiyat hareketliliğinde ülke genelinde bir uyumluluğun söz konusu olduğunu açıklayan ATB Başkanı Çandır, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Aylık en yüksek fiyat artışları gıda ve ulaştırma kalemlerinde, ülke ortalaması için yüzde 1,46 ve 1,1 iken, bölgemiz Batı Akdeniz için yüzde 1,4 ve 1,53 olarak ilan edilmiştir. Yani aylık enflasyonda da kentimiz, ortalamaya göre yüzde 40 daha pahalı seyahat etmiştir. Aylık olarak en düşük enflasyonda da ülke ortalaması ile bir uyumluluk söz konusudur. Alkol ve tütün kalemi ülke ortalaması için yüzde -2,64 ve bölgemiz için ise yüzde -2,63 gibi birbirine çok yakın seyretmiştir. Ocak, 2014 enflasyonunda en çok bu kalemlerdeki değişimler dikkat çekecektir." CİHAN

Yorumlar