Başçı: Faiz ve döviz kurlarında istikrarlı bir seyir var

Faiz oranların ve döviz kurlarında daha istikrarlı bir seyir olduğunu belirten Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, “Merkez Bankası, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar, para politikasındaki temkinli duruşunu koruyacaktır.

Google Haberlere Abone ol
Başçı: Faiz ve döviz kurlarında istikrarlı bir seyir var

Faiz oranların ve döviz kurlarında daha istikrarlı bir seyir olduğunu belirten Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, “Merkez Bankası, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar, para politikasındaki temkinli duruşunu koruyacaktır.’’ dedi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Merkez Bankası ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen Para Politikaları Toplantısı’na katılan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, para politikalarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Başçı, yurtiçi nihai talep ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimini koruduğunu, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin 2014 yılında da süreceğinin tahmin edildiğini ifade etti. Hane halkının aşırı borçlanmasıyla ilgili tedbirlerin cari işlemler açığındaki iyileşmeyi destekleyeceğini söyleyen Başçı, “MB, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar, para politikasındaki temkinli duruşunu koruyacaktır.” diye konuştu.

Parası değer kaybeden ülkeler arasında Türkiye’nin durumundan bahseden Başçı, bu konudaki görüşlerini, “Bizim nispi durumumuz orta yerde. Cari açık veren ülkelerle karşılaştırdığımızda Türkiye’de oynaklık nispeten daha az. Türkiye’deki döviz kurunun oynaklığı en az. Serbest dalgalı kur rejiminde bu oynaklığı sıfıra indiremezsiniz, ama mümkün olduğu kadar uyguladığınız politikalar ve araçlarla bunu daha sınırlı düzeyde tutabilirsiniz. Bizim elimizde de çok ciddi şekilde hem tecrübe hem de politika araçları var.’’ şeklinde dile getirdi.

TCMB’nin döviz rezervini mümkün olduğunca istikrarı desteklemek için kullandığını ifade eden Başçı, şu anda toplam rezervinin altın dahil 135 milyar doların üstünde olduğunu, bunun hepsinin likid olduğunu ve ihtiyaç duyulduğunda kullanılacağını bildirdi.

"MALİ DİSİPLİN, ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇIYOR"

2014 yılında dünyada ılımlı bir büyüme beklendiğini açıklayan Başkan Başçı, “Türkiye’de bu yıl büyük ihtimalle orta vadeli program beklentisinden daha iyi olacak. Gelecek yıl da orta vadeli program beklentisi yüzde 4, orada da şu anda herhangi bir değişikliğe gitmeye gerek yok." şeklinde konuştu.

Büyümenin arkasında yatan en önemli temel dinamiklerden en önemlisinin Türkiye’de kamu borcuyla ilgili olumlu gelişme olduğunu, kamu borcunun yıllardan beri azaldığını belirten Başçı, şunları söyledi:

“Mali disiplin olduğu için Türkiye kolay kolay, küresel türbülanslardan kalıcı şekilde etkilenmez, geçici şekilde etkilenir. Ülke olarak tasarruflarımızı ne kadar artırırsak o kadar hızlı yatırım yapar ve daha hızlı büyürüz. Mali disiplinin bize getirdiği en büyük fayda özel sektörün önünü açmak. Özel sektörün önü açıldığı için istihdam arttı.”

Sanayi üretim verilerinin ekim ayında sıfıra yakın açıklandığını anımsatan Başçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir önceki ay yüksekti. Ekim ayında sıfıra yakın. Burada ne yapacağız, üzülecek miyiz sevinecek miyiz? Sabredeceğiz, çünkü gelecek ay tekrar yüksek gelecek. Ekim ayında bayram etkisi vardı, o yüzden kasıma bakmak lazım. Kasımda da daha olumlu veri bekliyoruz.”

"ENFLASYONDA GÜZEL HABERLER GELMEYE BAŞLADI"

TCMB’nin asıl görevinin fiyat istikrarı olduğuna vurgu yapan Başçı, dünyada gelişmiş ülkelerde enflasyonun hedeflerin altında olduğunu, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 5 civarında yatay bir seyir izlediğini ifade etti.

Türkiye’de yakın zamanda döviz kurundaki değer kaybından dolayı bir miktar geçiş olduğunu ve enflasyonun yüzde 8’i gördüğünü belirten Başçı, "Şimdi güzel haberler arka arkaya gelmeye başladı. Her ay enflasyon düşüyor. Yıl sonunu görmek lazım. Aralık ayına ilişkin verilerimiz de olumlu. Bizim en son tahminimiz yüzde 6,8. Şu anda yılın 11 ayında birikimli enflasyon 6,9. Dolayısıyla sıfır gelse 6,9 ile bitiririz. Bizim mektup yazma sınırımızda 7’di. Hükümete eğer 7’nin üstünde olursa, hesap verme yükümlülüğü çerçevesinde bir mektup yazıyoruz. Enflasyon tarafında biz şu anki para politikasının duruşunun yeterli olduğunu düşünüyoruz. Şu anda hem faiz oranlarında hem döviz kurunda daha istikrarlı bir seyir var.’’ ifadelerini kullandı.

Başçı, programın sonunda sanayicilerin sorunları cevapladı.
CİHAN

Yorumlar