Başbakan Yıldırım'dan KOBİ'lere kredi müjdesi

Başbakan Binali Yıldırım, kobilere 5 milyar liralık kredi desteğinin verileceği bilgisini verdi.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yıldırım'dan KOBİ'lere kredi müjdesi

Başbakan Binali Yıldırım, kobilere 5 milyar liralık kredi desteğinin verileceğini belirterek, "Kısa vadede hemen 500 milyonluk kaynak ayrılmak suretiyle, 5 milyara varan, bir yıllık faiz oranı da 10'un altında" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen kobiler için nefes kredisi lansmanında yaptığı konuşmada, proje ile ilgili taraflar var TOBB, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve bankalarımız. Esasında bankalarla TOBB biraraya geldiler. Bu sıkıntılı dönemde biz ne yapabiliriz diye düşündüler. Denizbank ve Ziraat Bankası'na TOBB'a bağlı odalar ve borsalar belirli miktarda 500 milyon TL civarında bir mevduat aktarmak suretiyle, kobilere 5 milyar liraya kadar kredi desteği imkanı getirdiler" ifadelerini kullandı.
Ekonomiyi ayakta tutan kesiminin küçük ve büyük ölçekteki işletmeler olduğunu anlatan Yıldırım, "Firma sayısın baktığımız zaman yüzde 98, istihdama baktığımız zaman yüzde 70'in üzerinde, ihracata baktığımız zaman yüzde 60'ın üzerinde. Dolayısıyla ekonomiyi ayakta tutan önemli bir sektörden bahsediyoruz. Bu sektörün bugünlerde yaşadığımız dövizdeki dalgalanmaları, küresel piyasalardaki hareketliliği de dikkate aldığımızda öncelikli olarak desteklenmesi gerekiyor. Biz, bugünlerde kobilerin bu ülke için yaptıklarının karşılığını görmesi ve onların beklediği nefesi, desteği vermemiz gerekiyor. Bunu bir yandan hükümet olarak biz, bir yandan da iş alemi, bankalarımız sorumluluk üstlenerek onlar da bu kampanyaya destek veriyorlar. Kobilerle ilgili geçtiğimiz haftalarda önemli karar aldık, kobilere ilave kaynak aktararak 17 milyara kadar kredi hacmi oluşturduk. Bu ne demektir? 17 milyarlık kredi kullandıklarında Kredi Garanti Fonu, bunların kredilerine teminat gösterecek, kefil olacak ve böylece ihtiyacını görecekler. Bu ise daha kısa vadede hemen 500 milyonluk kaynak ayrılmak suretiyle, 5 milyara varan, bir yıllık faiz oranı da 10'un altında. Bugünkü piyasadaki faizleri düşündüğümüz zaman oldukça iyi sayılabilecek bir oranda kredi kullanabilecekler. Yüzde 15 riski bankalar, yüzde 85 riski yine Kredi Garanti Fonu alacak ve böylece ilk etapta 80 bin kobimize bir nefes aldıracak, ihtiyacını görecek mali kaynak sağlamış oluyoruz" şeklinde konuştu.

Bugün Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nu toplayacağını belirten Yıldırım, son durum değerlendirmelerini yapıp alınması gereken kararları paylaşacaklarını belirtti. Kamu yatırımları için 80 milyara kadar bir kaynak aktardıklarını anlatan Yıldırım, gereken tedbirlerin alınacağına işaret etti. Yıldırım, "Aslında bizim daha ilginç bir çalışmamış var, onu da önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacağız. O da esnafımızı, işverenimizi, ticari hayatımızı önemli ölçüde rahatlatacak bir girişimdir" diye konuştu.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise, "Böyle bir destek kredisi uygulamasında bulunmaktan gurur duyuyoruz. Tahminen 5 milyar TL üzerinde kobilerimizin hizmetine uygun faiz ile sunmuş olacağız. Ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olsun" şeklinde konuştu.
Açıklamalar sonrası, taraflar bu konudaki anlaşmaya imzalarını attılar.

Yorumlar