Bankalar masrafı artırdı, 650 bin tüketici hakem heyetine başvurdu

Bankaların 'dosya masrafı, dekont ücreti, yeniden yapılandırma' gibi isimler altında son zamanlarda tüketicilerden tahsil ettikleri haksız paralar, hakem heyetleri ve mahkeme kararlarıyla iade ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
Bankalar masrafı artırdı, 650 bin tüketici hakem heyetine başvurdu

Bankaların 'dosya masrafı, dekont ücreti, yeniden yapılandırma' gibi isimler altında son zamanlarda tüketicilerden tahsil ettikleri haksız paralar, hakem heyetleri ve mahkeme kararlarıyla iade ediliyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Sıtkı Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın henüz kesinleşmemiş verilerine göre ülke genelinde hizmet veren 976 hakem heyetinin 2013 yılı içerisinde 650 binin üzerindeki tüketici şikayetini karara bağladığını söyledi.

TÜDEF Başkanı Sıtkı Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında 2012 yılında 976 hakem heyetinde 443 bin tüketici şikayetinin karara bağlandığını, bu şikayetlerin 265 bininin bankalarla ilgili olduğunu kaydetti. 2013 yılında ise henüz netleşmemiş Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre hakem heyetlerinde 650 binin üzerindeki başvurunun karara bağlandığını anlatan Yılmaz, "Bu kararlardan 485 bin 693 adedi bankalarla ilgili şikayetlerden oluşmaktadır. Hakem heyetlerine yapılan müracaatlar yüzde 90 oranında tüketici lehine sonuçlanmaktadır." dedi.

BANKA, HAKEM HEYETİNİN İPTAL KARARINA RAĞMEN SİGORTA PARASINI KESTİ

TÜDEF Başkanı Sıtkı Yılmaz, özel bir bankanın Hafize Yılmaz isimli tüketicinin hakem heyeti kararıyla iptal ettirdiği hayat sigortasının hesabından tahsil ettiğini söyledi. Yılmaz ilginç olayı şöyle anlattı: "Tüketici Hafize Yılmaz, 1 Nisan 2011’de özel bir bankadan 10 bin lira tüketici kredisi çekti. Banka ile kredi sözleşmesi imzalamadan önce, Hafize Yılmaz masraf ve hayat sigortasına ilişkin maddelere ‘itiraz kayıt’ şerhini düşmek istemiş. Banka yetkilisi de ‘böyle bir uygulamamız yok’ diyerek tüketiciye engel olmuş. Tüketici bu kez 6 Nisan 2011’de banka genel müdürlüğüne iadeli taahhütlü bir ihtarname ile dosya masrafı ve hayat sigortası ile ilgili itirazlarını bildirmiş. Bankanın olumsuz cevabı üzerine tüketici bu kez, 1 Şubat 2012’de Nilüfer Hakem Heyeti’ne müracaat etti. Hakem heyeti, Hafize Yılmaz’dan tahsil olunan 208,95 TL dosya masrafının kesinti tarihinden itibaren hesaplanacak faizi ile birlikte şikayet edilen banka tarafından tüketiciye iadesine, hayat sigortasının iptal edilmesine karar verdi. Karara rağmen bankadan parasını alamayan tüketici, Bursa 11. İcra Müdürlüğü’ne başvurdu. İcra müdürlüğü, 243 TL parayı tüketicinin bankadaki hesabına yatırmış. Tüketici, bankadaki hesabından 20 Ocak 2014’te 15,35 TL hayat sigortası, 58 TL de hesap işletim ücreti kesmiş."

Tüketiciye yapılan hayat sigortasının hukuken iptal edildiğine dikkat çeken Yılmaz, "Bankanın hesap işletim ücretini hak edecek bir hizmeti de söz konusu değildir. Bankanın ödeme planı, faiz ve fonları sözleşme ile belirlenmiş bir kredinin aylık taksit ödemelerine karşılık tüketiciden hesap işletim ücreti alması hukuka aykırıdır. Hakim gücünü kötüye kullanmaktır. Basiretli tacir anlayışından uzaklaşmaktadır." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar