Bakan Zeybekci: Yüksek faizi ülke menfaatleri için iyi görmüyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'nın uygulamalarını olumlu bulduklarını ancak yüksek faizi Türkiye’nin menfaatleri için iyi görmediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Zeybekci: Yüksek faizi ülke menfaatleri için iyi görmüyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'nın uygulamalarını olumlu bulduklarını ancak yüksek faizi Türkiye’nin menfaatleri için iyi görmediklerini söyledi.

Bakanlıktaki İhracata Dönük Üretim Stratejisi’nin değerlendirme toplantısına katılan Nihat Zeybekci, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Son açıklanan sanayi üretim endeksi ile bankacılıktaki kar artış oranlarındaki ciddi bir düşüşten ileriye dönük olarak herhangi bir endişesi olup olmadığı sorusuna Zeybekci, şu karşılığı verdi:

"Türkiye olarak bizim için en menfaatli yolu bizim için gerçek kalkınma yolu ihracata dayalı bir üretim ihracata dayalı bir istihdam yatırım bir büyüme olduğuna inanıyoruz. Türkiye olarak biz eğer gelecek planlamamızı yani şu anda sizin de tespit ettiğiniz o sanayideki çarkların hızlanmaya başlaması sanayideki üretimin artması bu doğrudan bizim için tek bir sebebi var. İhracattaki artışa dayalı bir artıştır bu. İhracatımızdaki artış sanayideki üretimimizi tetiklemekte sanayideki üretimimiz ardından yakın bir gelecekte istihdamda yavaş yavaş toparlanmaya başladığını istihdamında hemen arkasından verimlilikle sağlanan bu artıştan sonrada yatırımlara yönelmeye başlandığını ve tabi ki refah ve refaha dayalı tüketim, tüketime de dayalı reel. Bizim için tercih edilmiş milli büyüme tüketime dayalı değil ithalata dayalı ihracat üretim istihdam ve yatırıma dayalı gerçek büyümeye doğru olması gereken bir geçişi yaşayacağımızı düşünüyoruz. Şu anda Türkiye’dekİ ekonomik ve iktisadi ortamın buna uygun hale geldiğini düşünüyoruz."

BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ KAR DALGALANMASI

Zeybekci, bankacılık sektörünün Ocak ayı itibari ile karlarında bir dalgalanama yaşanmasındaki sebebin son dönemdeki ekonomide tahmin edilemeyen ani hareketlerden kaynaklanan bir şey olduğunu aktardı. Zeybekci, "Bunun artışı da bunda önemli bir etken oldu ama bu mart nisan itibar ile ve bundan sonra stabil para piyasaları ve faiz piyasaları daha dengeli hale geleceğini düşünüyoruz. Ama bunda altını çizmek istiyoruz tabi Türkiye merkez bankasının şu anda politikalarını biz olumlu buluyoruz ama faizin Türkiye’de üretim için yatırım için istihdam için ve tüketim için olumlu bir enstrüman olduğunu düşünmüyoruz. Yüksek faizi Türkiye’nin menfaatleri için iyi görmüyoruz." dedi.

"SOMUT BİRŞEY HENÜZ YOK"

Sermaye Piyasa Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDKK) birleşerek finansla piyasaların düzenlenmesini ve denetlenmesini sağlayacak tek bir kuruma dönüşmesine yönelik bir yasa çalışmasına başlandığına yönelik soruya ise Nihat Zeybekci, "Türkiye’de finansal piyasaların ve bankacılık piyasasının denetlenmesi ve yönlendirilmesinden ziyade devletin politikalarını belirleme anlamında belki böyle bir birliktelik zaman zaman tartışılan bir konu ama ortaya çıkmış somut bir şey henüz yok." cevabını verdi.



CİHAN

Yorumlar