Bakan Zeybekci: Uluslararası kredilendirme kuruluşları Türkiye’yi anlamıyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uluslararası kredilendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili yaptığı yorumların, Türkiye’yi tam anlayan yorumlar olmadığını ileri sürdü.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Zeybekci: Uluslararası kredilendirme kuruluşları Türkiye’yi anlamıyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uluslararası kredilendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili yaptığı yorumların, Türkiye’yi tam anlayan yorumlar olmadığını ileri sürdü.

Zeybekci, Denizli’de 3. sanayi esnafıyla kahvaltı yaptı. Kahvaltıda gazetecilerin sorusu üzerine kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch'in son Türkiye raporları hakkında değerlendirme yaptı. Zeybekci, “Türk ekonomisinin detaylarını bilen yorumlar değildir. Şunun için söylüyorum bunu; yani bu kadar uluslararası derecelendirme kuruluşları dünyayı bu kadar iyi bilenler, ekonomiyi bu kadar iyi bilenler, global ekonomiyi iyi okuyabilenler Türkiye’ye gelince mi bu işi bilemiyorlar diye sorular akla gelebilir. Şöyle söyleyeyim; Türkiye’de şirketleri kırılgan gören yani özellikle Moody’s in yaptığı en son açıklamada; Türk şirketlerinin döviz bazında borçlu olmasından dolayı bu açıklamayı dile getirmeye çalışıyorlar. Türk şirketlerinin varlıkları konusunda tam derinlemesine bilemiyorlar meseleyi yani Türklerin döviz bazında borçlarının yurt dışındaki rezervlerinin detaylarını bilmiyorlar. Çünkü Türk şirketlerinin bir çoğu yurt dışında kendilerine ait olan hepimizin bildiği gerçekler bunlar ama maalesef bir yabancının anlaması o kadar da kolay olmuyor.” dedi.

Döviz bazında borçlu olan Türk şirketlerinin yurt dışında temin ettikleri kredilerin karşılığında gösterdiği yerlerde kendi öz varlıklarının olduğunu belirten Zeybekci, “Bu genelde ölçümlere girmez. Bu da Türk şirketlerini sanki yeterli teminat ve karşılık göstermeden kredi almış gibi gösterirler bu yanıltıyor. Onun için ben Türk şirketlerinin Türkiye’deki döviz bazında borçlanmış olan şirketlerin bu alanda bir tehlikelerin olduğunu, bir risklerinin olduğunu inanmıyorum yani o kadar büyük bir tehlikenin olduğuna inanmıyorum. Kaldı ki Türkiye’nin şu anda kısa vadeli döviz yükümlülükleri ile ilgili şirketlerin ellerinde bu bir yıl içinde yapacak oldukları ödemelere yetecek kadar döviz varlıklarının olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda da bankalarımızın yurt dışından temin ettikleri döviz bazındaki borçların, temin ettikleri kredilerin de geri ödemelerinde hiçbir zorluk yaşamayacağını bize ellerindeki rezervlerden biliyoruz.” diye konuştu.

‘TWİTTER KAPANMIŞ OLMASI BİZLERİ ÜZDÜ’

Twitter’in kapatılmasıyla ilgili soru üzerine Zeybekci, sosyal medyayı en çok kullanan insanlar grubunda olduklarını belirterek, “Hakikaten bir haberleşme aracıydı. Faaliyetlerimizi haber verme anlamında veyahut ta dünyadan haberdar olma anlamında çok yoğun kullanmadığımız bir araçtı. ‘Twitter’ın kapanmasından çok memnun oldum’ demek herhalde çok yanlış olur. Üzülmedik dersek de yalan olur. Hakikaten Twitter’ın kapanmış olması bizleri üzdü.” şeklinde konuştu.

Twitter’ın İngiltere, Almanya ve Amerika’ya karşı gösterdiği hassasiyeti Türkiye’ye göstermediğini ileri süren Zeybekci, “Mahkeme kararları ile ilgili önceden kendilerine iletilen şeyleri 'bize gelmedi' diyorlar. Olur mu hiç. Hepimizin yaşadığı olumsuzluklar var, yani bizim de şahsi olarak yaşadığımız olumsuzluklar var. Birisi bir yerde bir sahte hesap açıyor veyahut da bir anlık açıp kapattığı bir hesaptan size her şeyi yapıyor siz bunu bildiriyorsunuz ama karşınızda bırakın bununla ilgili bir şey yapmayı, cevap verme tenezzülünde bulunmayan kurum var, bir hayali bir kurum var. Bununla ilgili tabi Türkiye’nin yaptığı bu mahkeme kararını uygulama anlamında yaptığı şeyi şu anda herhalde bildiğim kadarıyla yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Yürütmeyi durdurma kararı zaten bir hukuk kararıdır. Mahkeme kararıdır ama Twitter’ın yapması gereken uluslararası bu tarz ne bileyim sosyal medya organlarının yapması gereken ülkelerin ve insanların haklarına saygı göstermek. Ülkelerin egemenlik göstergesi olan mahkeme kararlarına saygı göstermektir.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar