Bakan Zeybekci: İnovasyon açığından endişe ediyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ekonomi yönetimi olarak cari açıktan değil, 2023 hedeflerinin yakalanması açısından ar-ge, patent, marka ve inovasyon açığından endişe ettiklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Zeybekci: İnovasyon açığından endişe ediyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ekonomi yönetimi olarak cari açıktan değil, 2023 hedeflerinin yakalanması açısından ar-ge, patent, marka ve inovasyon açığından endişe ettiklerini söyledi. Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB)'nde işadamlarıyla biraraya gelen Zeybekci, görüş ve önerilerini aldı. Manisa'da yerli taksi üretimi yapılması önerisi üzerine Türkiye'deki taksilerin tek tip olması fikrini olumlu bulduğunu, 400 bin adetlik pazarın da iyi bir başlangıç olacağını ifade etti. Bu öneriyi değerlendireceklerini dile getiren Zeybekci, yurtdışında taksi şoförlüğünü düzenleyen hukuki bir adım atılması gerektiğini de kaydetti.

Bakan Zeybekci, Londra gibi şehirlerde taksi şoförü olma şartlarının üniversite sınavından zor olduğunu, şoförlerin coğrafi bilginin yanısıra ilk yardım gibi konularda da eğitim aldığını belirterek, "Orada otorite, taksi şoförünü kamu görevlisi olarak görüyor. Bizim de onu yapmamız gerekiyor. Bizde, 'Hiçbir şey yapamayacaksa şoförlük de mi yapamayacak?' mantığı var. Şoförlük, her vatandaşın elde edebildiği bir enstrüman ama profesyonel şoförlük başka bir şey. Bunu düzenleyen hukuki bir adım atmamız lazım.” dedi.

Toplantıda söz alan Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan ise ar-ge teşviklerinin etkili kullanılamadığını, Güney Koreli firmaların beyaz eşya pazarında damping uyguladığını, kendi ülkelerinin yarı fiyatına ürün sattığını öne sürdü. Bunun üzerine Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin bütçesinden ar-ge'ye ayırdığı payda, 2002 yılından sonra büyük bir artış yaşandığını söyledi. Bu payın 2023 için yüzde 3 olarak hedeflendiğini kaydederek, “Rakam olarak artarken oran olarak da hatırı sayılır şekilde arttırmayı başardık. Arttıracağız tabii ki, hiçbir sıkıntı yaşamayacağımız şey cari açık. Evet problemdir, önemlidir ama sürdürülebilir, başarılabilir. Cari açıktan endişe etmiyoruz, ar-ge açığından, patent ve marka açığından, inovasyon açığından korkuyoruz. 2023 hedeflerini oraya koyduğumuzda göze hoş geliyor ama oraya gitmek için atmamız gereken adım, Türkiye'yi orta gelir tuzağına düşürmeden oraya götürebilmek. Bunu da teşviksiz yapamazsınız. Türkiye ar-ge'ye ayırdığı kaynağı bu şekilde arttırırken özel sektörün de ayırdığı kaynağı arttırmasını sağlayacağız. Türkiye'yi orta gelir tuzağına düşürmeden 25 bin dolar ve üzeri seviyesine ulaştırmak için akıllı destek ve teşvikler lazım. Derenin kenarına geldiğimizde, atlamak üzere derenin orta yerine bir tampon kuracağız. Bunlara beraber karar vereceğiz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar