Bakan Yıldız’dan Kışanak’a ‘petrol payı’ cevabı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyarbakır Belediye Başkanı Gülten Kışanak’ın “Bölgede çıkan petrolden pay almak istiyoruz.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız’dan Kışanak’a ‘petrol payı’ cevabı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyarbakır Belediye Başkanı Gülten Kışanak’ın “Bölgede çıkan petrolden pay almak istiyoruz.” sözlerine, “Türkiye Antalya’daki turizm gelirleri ile, Dilovası’ndaki sanayi gelirleri ile Marmara bölgesindeki ticareti ile bütün sektörleri ile beraber Türkiye bir bütün. O yüzden içinde devlet hakkı ile ilgili bir durum söz konusu olmaz. Böyle bir şeye sıcak bakmamız mümkün değil.” şeklinde karşılık verdi.

Bakan Taner Yıldız, Ankara Genç İşadamları Derneği’nin (ANGİAD) yeni yönetim kurulu ile yaptığı toplantıda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, Diyarbakır Belediye Başkanı Gülten Kışanak’ın “Bölgede çıkan petrolden pay almak istiyoruz.” sözlerinin aktarması üzerine Yıldız, “Sayın Kışanak’ın açıklamalarını izledik. Antalya’daki turizm gelirleri ile, Dilovası’ndaki sanayi gelirleri ile Marmara bölgesindeki ticareti ile bütün sektörleri ile beraber Türkiye bir bütün . O yüzden içinde devlet hakkı ile ilgili bir durum söz konusu olmaz. Böyle birşeye sıcak bakmamız mümkün değil. O zaman Antalya’daki turizm gelirleri ile alakalı ayrı bir uygulama yapmamız lazım. Fındık üretimi ile ilgili Karadeniz de uygulama yapmamız lazım. Türkiye, Edirne’den Karsa Hatay’dan Sinop’a bir bütündür. O petrolün çıkarıldığı bölgede, yolları ile alakalı yeşillikleri ile alakalı bir çok proje gerçekleştiriyoruz. Bunun da o proje çerçevesinde olduğunu bilmemiz lazım. Buradan farklı mesaj çıkaranlar böyle bir yaklaşımlarının doğru olmadığını söylememiz lazım. Türkiye bütün zenginlikleri ile beraber bir bütün. doğusu batısı kuzeyi güneyi olmaz. Kazandığımızı ortak havuza bırakıyoruz ve hep beraber oradan paylaşıyoruz.” diye cevap verdi.

“KERKÜK YUMURTALIK BORU HATTI KULLANILMIYOR”

Irak Petrol Bakanı Abdulkerim Luaibi ile yaptıkları görüşmeden hangi sonuçların çıktığının sorulması üzerine Yıldız, “Bağdat ve Erbil arasında bir komisyon kurulduğundan bahsetmişti. Yapılan çalışmalarda bir sonuca varacaklarını kendisi söylemişti. Bu güne kadar net bir haber ulaşmış değil. Bağdat ve Erbil arasında uzlaşı sağlanması Irak’a fayda sağlayacaktır. Günlük 1,5 milyon petrol üretiminin sağlanması çok önemli bir avantajdır. Ama, Kerkük Yumurtalık ham petrol boru hattı kapasitenin boş olarak durduğunu, kullanılmadığını maalesef söylemek zorundayız. Ürettikleri takdirde ileteceğimizi ifade etmek isterim.” ifadelerini kullandı.

“AKDENİZ’DEKİ ENERJİNİN ORTAĞI: KKTC, TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR İLETİM NOKTASI”

Kıbrıs Rum Yönetimi yetkilerinin Akdeniz’deki doğal gaz rezervleri için “Türkiye’yi müşteri kabul ederiz, ama ortak kabul etmeyiz.” ifadeleri ile ilgili değerlendirmeleri sorulan Bakan Yıldız, şunları söyledi:

“Türkiye değil. Kıbrıs’ın tamamının, özellikle Kıbrıs’ın çevresinde bulunan zenginliklerden adilane bir şekilde yararlanması lazım. Ve KKTC bağımsız bir devlettir. Beraberce geliştirebilecekleri projeye olumlu katkı koymaya devam ederiz. Siyaseten bu fizibilite sağlamadığı takdirde, tabi ki çözümsüzlük yanı başındadır. Başından beri söylüyorum. Uluslararası münhasır sahalarda, netleşmemiş alanlarda üretilen petrolün ve doğalgazın Kıbrıs’ın tamamı tarafından paylaşılacağını söylemiştim. O yüzden ortakları KKTC olacaktır. Türkiye en önemli ulaşım ve iletim noktasıdır. Bunu da Sayın Rum lideri de belirtiyor.”

“DOĞALGAZ VE İLETİM HATLARININ ÖZELLEŞMESİ TAMAM, SIRADA ÜRETİM TESİSLERİ VAR”

Enerji üretim tesislerinin özelleştirilmesinin bundan sonra nasıl devam edeceğinin sorulması üzerine de Yıldız, Türkiye’nin yerli kömür ve doğal gaz santralleri ile oluşan zincirin hemen hemen tamamını özelleştirmeyi düşündüklerini aktardı. Gelirleri gerek enerji sektöründe gerekse geriye dönük borçlanmaları ile alakalı kullanılacağı ifade eden Yıldız, “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı aracılığı ile tasavvur edileceğini, hep beraber biliyoruz. Biz, bu süreçte Türkiye’nin özel sektörle ile beraber kendi kaynaklarını makul oranda paylaşmasını önceden beri hedeflemiştik. Uygun teklifler gelmesi halinde, buranın belli bir karlığı vardır bu projenin. O karlılıkları kamu özel sektör ile makul oranda paylaşmak istiyor. O yüzden teklifler incelenecek. Yeterli görülmüş olması halinde özelleşecek. Türkiye’nin ister kamu ister özel sektör verimli çalışmasını temin edecek bütün projelere devam edeceğiz. Enerji sektörü bütün doğal gaz ve elektrik dağıtımında bütün özelleştirme programlarını tamamlamış oluyor. Bundan sonra da üretim tesislerinde benzer şekilde bütün piyasanın serbestleşmesini ve rekabet ortamında kaliteli hizmet sunmasını sağlayacağız.” diye konuştu.


CİHAN

Yorumlar