Bakan Yıldız: Rus, İran, Azerbeycan gazı yerine Irak gazını tercih ederiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'dan gelen doğalgazın bir kısmının Sibirya'dan çıkartıldığını belirterek, “İran, Azerbaycan, bunların hepsinin bir maliyeti var.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Rus, İran, Azerbeycan gazı yerine Irak gazını tercih ederiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'dan gelen doğalgazın bir kısmının Sibirya'dan çıkartıldığını belirterek, “İran, Azerbaycan, bunların hepsinin bir maliyeti var. Biz konum olarak Irak'a daha yakınız. Eğer doğalgaz buradan gelirse taşıma maliyetinden kurutuluyorsunuz. Doğalgazla ilgili maliyetleri düşürmenin en önemli yolu budur. Irak, doğalgaz konusunda önce elektriğimi üreteceğim sonra ihraç edeceğim kararı aldı. Biz gelecek gazın hepsini Türkiye'de tüketmeyi düşünüyoruz.” dedi.

Bakan Yıldız, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayın programında enerji politikaları ve gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. İran doğalgazında tahkim davası sürecine değinen Yıldız, "18 yıl önce yapılan anlaşma gereği her 3 yılda bir fiyatlar konusunda revizyon hakkı var. İran'dan gelen bir heyet dünden itibaren çalışmalarına Ankara'da başladı. Gelen teklif makul değilse biz tahkime devam ederiz. Sayın Başbakanımız ve Ruhani'nin görüşmeleri sıcak bir atmosferde geçti. İran Petrol Bakanıyla karşılıklı görüşüyoruz. 2 hafta içindeki çalışmalardan sonra bu netleşecek. Tahkime devam edip etmeyeceğimiz netleşecek." diye konuştu.

Rus gazında yapılan indirimle ilgili bir soru üzerine Yıldız, Rusya'dan doğalgazın kamu ve özel sektör olarak ayrı ayrı alındığını belirterek, "10 milyar metreküplük gazı özel sektör alıyor. Özel sektör döviz fiyatlarının yükselmesiyle birlikte zarar etmeyle karşı karşıya. Rusya özel sektöre 2014'te düşük, 2015'te yüksek doğalgaz satmayla alakalı karar aldı. Bu yalnızca kontratları yapan özel şirketleri ilgilendirir. Vatandaşa ya da sanayiciye yansımaz." şeklinde konuştu.

Kuzey Irak'ın petrollerinin Türkiye üzerinden akışı ile ilgili gelişmelere de değinin Yıldız, "Tarafların sorumlulukları var. Herkes bunu yerine getirmek zorunda. Irak'tan petrol üretilirse biz iletiriz. Ne kadar üretilirse o kadar iletiriz. Irak petrolü bir varil de olsa Bağdat'ın bilgisi olmadan ihraç edilemez. Bu petrol Irak’ın petrolüdür. Kuzey güney fark etmez. Çıkan petrolün miktarı bellidir. Paralandırılmasını Bağdat görecektir. Biz, Ceyhan'a gelen petrolü depoluyoruz. Ceyhan'a gelen petrol 400 bin varillere yaklaştı. Türkiye, sözlerini ve taahhütlerini yerine getirmektedir." ifadelerini kullandı.

"IRAK GAZI NE ZAMAN TÜRKİYE'YE GELECEK"

Irak gazının ne zaman Türkiye'ye geleceğine ilişkin soruya ise Yıldız, şu cevabı verdi:

"Doğalgazın çıkartılma ve taşınma maliyetleri var. Rusya'dan gelen gazın bir kısmı Sibirya'dan çıkartılıyor. İran, Azerbaycan, bunların hepsinin bir maliyeti var. Biz konum olarak Irak'a daha yakınız. Eğer doğalgaz buradan gelirse taşıma maliyetinden kurutuluyorsunuz. Doğalgazla ilgili maliyetleri düşürmenin en önemli yolu budur. Irak, doğalgaz konusunda önce elektriğimi üreteceğim sonra ihraç edeceğim kararı aldı. Biz gelecek gazın hepsini Türkiye'de tüketmeyi düşünüyoruz. Bu 2016-2017 ya da 2018'de olabilir. Oradan gelecek gaz Türkiye'nin tükettiğinin 5'te 1'ine denk gelecek bir rakam olacak. Biz doğalgazı 5, petrolü 12 ayrı ülkeden alıyoruz. Ülke ve güzergah çeşitliliğini artırıyoruz. Irak'tan doğalgaz almayla birlikte diğer ülkelerden alığımız miktarları da dengeleyeceğiz."

CİHAN

Yorumlar