Bakan Işık: Türkiye Ar-Ge ve üretim üssü olmalı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge'nin önemine değinerek, "Artık biz Türkiye'yi sadece üretim üssü olarak görmek istemiyoruz.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Işık: Türkiye Ar-Ge ve üretim üssü olmalı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge'nin önemine değinerek, "Artık biz Türkiye'yi sadece üretim üssü olarak görmek istemiyoruz. Türkiye, Ar-Ge ve üretim üssü olmalı." dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı'na katılan Işık, burada yaptığı konuşmada, 150 milyar dolarlık ihracatın ilk etapta 200 milyar doların üzerine atılması için, üretileni daha kaliteli üretir hale gelmek durumunda olduklarını söyledi. Bunun için ürün geliştirme sürecine daha fazla yatırım yapmak zorunda olduklarını belirten Işık, şöyle devam etti: "Ürün geliştirme sürecine ve ürünün kendisini geliştirmeye ciddi yatırım yapmak durumundayız. İnovasyona ciddi yatırım yapmak durumundayız. Ar-Ge'ye daha fazla yatırım yapmak durumundayız. Kendi özgün tasarımlarımızı oluşturup, kendi markalarımızı, kendi faydalı modellerimizi, kendimiz oluşturmak durumundayız. Bugüne kadar bunları yapmadık mı? Yaptık ama bundan sonra bu alana daha fazla yoğunlaşma mecburiyetimiz var. Bunu sadece tek başına sanayicimizden beklemek büyük haksızlık. Bu sanayicimizin tek başına altından kalkabileceği bir yük değil. O zaman yapmamız gereken şey, bir bütün olarak toplumun tüm kesimlerini de harekete geçirerek topyekün bu mücadeleyi birlikte vermek. İşte bununla ilgili bakanlığımızda çok önemli çalışmalar başladı. Ben de bu çalışmaların artarak devamı noktasında gayret ediyorum."

"Şimdiye kadar bir öz eleştiri yapmak gerekirse, bütün yükü sanayicimize bırakmıştık." diyen Işık, şunları kaydetti: "Üniversiteler kendi evreninde yaşıyordu. İşin biraz daha vahimi kendi evrenlerinden başka bir evren olduğunu akıllarına bile getirmiyordu. Devlet de 'Para isteme benden, buz gibi soğurum senden' mantığıyla hareket ediyordu. Yani benden kimse bir şey istemesin, siz ne yapıyorsanız yapın... Hatta zaman zaman bazı engellemelerle de sanayicimizin karşılaştığını bu şehrin insanı olarak gayet iyi biliyorum. Bugün geldiğimiz bu noktada bu anlayış kökten değişti. Artık öncelikle devlet olarak, hükümet olarak biz diyoruz ki, biz bu hedeflere ulaşmalıyız. Bunun için kamu olarak bizim yapmamız gereken her şeyi biz yapmaya hazırız."

Işık, bu sene Ar-Ge ve inovasyona verecekleri desteğin 1 milyar 576 milyon olduğunu belirterek, "Ümit ediyorum ki bu bütçenin yıl sonunda tamamı harcanmış olsun. Geçen yıl harcayamadık. Bu yıl da ümit ederim harcarız. Hatta biraz eksik kalır da gideriz Maliye Bakanımıza 'Bakın Türkiye Ar-Ge'de iyi bir noktaya geldi. Bütçemiz yetmedi.' diyebilelim." ifadelerini kullandı.

Verilen destek için belirlenen 50 istihdam şartının 30'a çekilebileceğini anlatan Işık, bu konuda şunları söyledi: "Bizim 2008 yılında çıkardığımız bir kanunla 50’den fazla araştırmacı istihdam eden Ar-Ge merkezlerine ciddi destek verdik. Bugün bu sayı 153’ü buldu. Şu anda Türkiye’de fiilen çalışan 153 tane Ar-Ge merkezi var. Yani bundan 50’nin üzerinde araştırmacı var. Yani bunlar sadece merkez olarak çalışıyorlar. Bunun 17 tanesi Kocaeli’nde. Bu önemli bir rakam. Ama yeterli değil. Kocaeli’nin işte ilk 500 sanayi kuruluşunda, 92 büyük sanayi kuruluşu Kocaeli’ndeyse 19 Ar-Ge merkezi az. Bu sayının daha da yukarı çıkarılmasını istiyoruz. Bununla ilgili sanayicilerimizden Ar-Ge yapmak isteyenlerden gelen bir talep vardı. Alt sınırın elli olması bizi bazen engelliyordu. Şimdi şu anda Meclis’te torba kanunda bu sayının 30’a çekilme yetkisini Bakanlar Kurulu’na bırakıyoruz. Gerektiğinde sektöre göre çalışma alanına göre bunu 50’den 30’a çekebileceğiz. Yeter ki Ar-Ge merkezleri kurulsun. Artık biz Türkiye’yi sadece üretim üssü olarak görmek istemiyoruz. 'Nohow’un olmadığı, formülasyonların bilinmediği, sadece bir formülle seri üretimin yapıldığı üretim üssü artık Türkiye için yeterli değil. Türkiye Ar-Ge ve üretim üssü olmalı. Eğer büyük firmalar gelecekse birinci önceliğimiz üretimle birlikte Ar-Ge departmanını da buraya getirme." Toplantı sonunda Işık'a Hereke halısı hediye edildi.
CİHAN

Yorumlar