Bakan Eker: Türkiye, FAO projelerine yardım eden ülke konumuna geldi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan M. Mehdi Eker, Türkiye ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 58 yıldır ilişki içinde olduğunu söyledi. Eker, “2006 yılında anlaşma imzaladık. Türkiye FAO’dan yardım alan değil,...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Eker: Türkiye, FAO projelerine yardım eden ülke konumuna geldi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan M. Mehdi Eker, Türkiye ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 58 yıldır ilişki içinde olduğunu söyledi. Eker, “2006 yılında anlaşma imzaladık. Türkiye FAO’dan yardım alan değil, FAO projelerine yardım veren donör ülke haline geldi.” dedi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda yapılan FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi ev sahibi anlaşmasının yenilenmesine ilişkin imza törenine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan M. Mehdi Eker, FAO Genel Direktörü Jose Graziano Da Silva ve davetliler katıldı. İmza töreninde konuşan Eker, “Anlaşma kapsamında FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi (FAO-SEC) Ankara’da kurulmuş ve ofis 11 Temmuz 2007 tarihinde Sayın Başbakan'ın katkılarıyla açılmıştır. Bu ofis, Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan dahil 7 ülkeyi kapsamaktadır.” diye konuştu.

1948 den 2006’ya kadar 58 yıllık süre içerisinde Türkiye ile FAO arasındaki ilişkinin, Türkiye’nin FAO’dan yardım alması şeklinde yürüdüğünü anlatan Bakan Eker, “2006 yılında anlaşma imzaladık. Türkiye FAO’dan yardım alan değil, FAO projelerine yardım veren donör ülke haline geldi.” dedi.

5 yıllık sürede uygulanan programlarda Türkiye’nin Türkî cumhuriyetlerindeki tarım projelerine destek için 10 milyon dolar verdiğini bildiren Eker, şöyle devam etti: “Şimdi bunun ikinci aşamasını sağlıyoruz ve ülke sayısını artırıyoruz, onu hedefliyoruz. Türkiye açısından bu çok önemli, FAO ilişkileri açısından daha önce yardım alan ülke olmaktan şimdi yardım eden ve katkı sağlayan ülke durumuna geldi, hayırlı olmasını diliyorum.”

Türkiye 1948 yılından bu yana FAO'ya üye olduğunu belirten Eker, “66 yıllık süreçte FAO ile gıda ve tarımın çeşitli alanlarında, birçok ortak çalışmalar ve projeler yürütmüştür.” diye konuştu. Eker, şunları söyledi: “Ortaklık programı kapsamında, hükümet tarafından Orta Asya ülkelerinde uygulanacak projelerde kullanılmak üzere 2007-2011 yılları arasında 5 yıl süreyle, yılda milyon dolar olmak üzere toplam 10 milyon dolar katkıda bulunulmuştur. Özellikle gıda güvenliği, tarımsal ve kırsal kalkınma, doğal kaynakların yönetimi, tarımsal politikalar, gıda güvenilirliği ve hayvan ve bitki genetik kaynaklar konularında olmak üzere, 8 bölgesel, 11 çok-ülkeli ve 11 ulusal olmak üzere toplam 30 proje onaylanmış ve uygulanmaya başlanmıştır.”

CİHAN

Yorumlar