Ayakkabıcılar Moskova fuarından memnun döndü

Rusya’nın başşehri Moskova’da düzenlenen Moskova Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı (MOSSHOES)'na katılan İzmir Ticaret Odası (İZTO) üyeleri, yeni siparişlerle döndü.

Google Haberlere Abone ol
Ayakkabıcılar Moskova fuarından memnun döndü

Rusya’nın başşehri Moskova’da düzenlenen Moskova Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı (MOSSHOES)'na katılan İzmir Ticaret Odası (İZTO) üyeleri, yeni siparişlerle döndü. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye’nin Rusya’ya en fazla deri ürünleri ihracatı yapan ülkelerden birisi olduğunu belirterek, “Rusya, sektör için çok önemli bir pazar. Üyelerimizin katılımını oda olarak şemsiye stantla organize ettiğimiz Moskova Ayakkabı Fuarı’nda da Türk ürünleri büyük ilgi gördü.” dedi.

Fuarı değerlendiren Demirtaş, Rusya’da deri ürünleri ve ayakkabı pazarının bütün dünyadaki üreticiler için son derece cazip olduğunu söyledi. Gerek soğuk iklim şartları gerekse bu tip ürünlerin bir statü sembolü olarak görülmesi sebebiyle Rusya pazarının devamlı büyüdüğünü dile getirerek, “Alım gücünün artması da pazarı büyütüyor; kişi başına yıllık üç ayakkabı tüketimiyle 2,25 olan dünya ortalamasının çok üzerinde. Sadece ayakkabı pazarı, 19 milyar dolara ulaşıyor. Rusya’da tüm deri ürünlerinin ulaştığı toplam büyüklük ise 60 milyar dolar.” şeklinde konuştu. Rusya’nın en fazla deri ürünleri ithal ettiği ülkeler sıralamasında Türkiye’nin dördüncü, ayakkabı ithalatında ise altıncı sırada olduğunu kaydeden Demirtaş, en fazla ayakkabı ihracatı yapılan ülkenin de Rusya olduğunu aktardı: “Görüldüğü gibi bizim için önemli olan bu pazarda yüksek bir yerimiz var ama oran olarak baktığımızda ise yeterli değil, çünkü Rusya’nın deri ürünleri ithalatında yüzde 60,4 ile en büyük tedarikçisi olan Çin, ayakkabı ithalatında da yüzde 64 ile pazar lideri. Buna karşın ülkemiz de dahil tüm ülkelerin Rusya pazarından aldıkları oran yüzde 10’un altında. Bu oranı arttırmak için İzmirli üreticilerin Rusya pazarına açılmasına yönelik çalışmalarını destekliyoruz. İzmir, ayakkabı sektöründe Türkiye’nin en önemli kentlerinden birisi. Çin tehdidini atlatıp artık kalitede İtalya ile yarışan üyelerimiz var. Üyelerimizi yeni pazarlara taşımak için tüm imkanlarımızı kullanıyoruz. Bu amaçla üyelerimizin 24-27 Mart 2014 tarihleri arasında Moskova’da düzenlenen MOSSHOES–Moskova Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı'na katılımı için şemsiye stant organizasyonu düzenledik. 120 metrekarelik standımızda, 20 üyemiz ürünlerini sergiledi. Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği de fuar öncesinde ciddi bir hazırlık yaptı. Katılan firmalarla ilgili 'www.izmirshoes.com' isimli bir site kurdu ve siteyi fuardan önce alıcılarla paylaştı. Ziyaretçilere İzmir’i tanıtıcı dokümanlar, incir, Türk kahvesi dağıtıldı.”

Toplam 450 firmanın katıldığı fuarı, büyük çoğunluğu Beyaz Rusya, Kazakistan, Rusya ve Ukrayna’dan olmak üzere 12 bine yakın profesyonel ziyaretçi gezdi. Fuarda Türk ürünleri de büyük ilgi gördü. Türk şirketleri, stantlarını ziyaret eden toptancı ve perakendecilerle iş görüşmeleri yaptı ve yeni siparişler alarak döndü. CİHAN

Yorumlar