Avro Bölgesinde enflasyon arttı

-Avro Bölgesinde enflasyon haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 arttı

Google Haberlere Abone ol
Avro Bölgesinde enflasyon arttı

BRÜKSEL (AA) - Avro Bölgesinde haziran ayında enflasyon geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 artarken , Avrupa Birliği’nde (AB) haziran ayı enflasyonunda değişim yaşanmadı.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesinde yıllık enflasyon mayıs ayında yüzde 0,1 azalırken haziran ayında yüzde 0,1 arttı. AB’de mayıs ayında yüzde 0,1 azalan yıllık enflasyon ise haziranda sıfır seviyesinde gerçekleşti.

AB üyesi 28 ülkenin haziran rakamları incelendiğinde 13 ülkede yıllık enflasyon negatif olarak gerçekleşti. AB’de en düşük enflasyon oranı eksi yüzde 2 ile Güney Kıbrıs, eksi yüzde 1,9'la Bulgaristan ve eksi yüzde 1,2 ile Hırvatistan'da oluştu.

Öte yandan, bu dönemde en yüksek enflasyon oranları yüzde 1,8 ile Belçika, yüzde 1,2 ile İsveç ve yüzde 1 ile Malta’da gözlemlendi.

Aynı dönemde yıllık enflasyon Avrupa’nın en büyük ekonomileri olan Almanya’da yüzde 0,2, Fransa’da ve İngiltere’de yüzde 0,3, İtalya’da eksi yüzde 0,2 ve İspanya’da eksi yüzde 0,9 olarak gerçekleşti.

Avro Bölgesi enflasyonunun ana bileşenlerine bakıldığında, haziranda yıllık enflasyona en fazla artış etkisi restoran ile kafelerin yanı sıra, kiralar ve tütün ürünlerinden geldi. Taşıt yakıtları, ısınma yakıtları ve gaz ise bu dönemde yıllık enflasyona en fazla olumsuz etkiyi yaptı.

Yorumlar