Aşkabat ile Seul hattında 4 milyar dolarlık anlaşma imzalandı

Türkmenistan’da resmi ziyarette bulunan Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, ev sahibi ülke Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından resmi törenle karşılandı. Güney Kore’den Türkmenistan’a devlet başkanı düzeyinde yapılan...

Google Haberlere Abone ol
Aşkabat ile Seul hattında 4 milyar dolarlık anlaşma imzalandı

Türkmenistan’da resmi ziyarette bulunan Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, ev sahibi ülke Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından resmi törenle karşılandı. Güney Kore’den Türkmenistan’a devlet başkanı düzeyinde yapılan bu ilk ziyaret kapsamında Aşkabat ile Seul hattında 4 milyar dolarlık anlaşmaya imza atıldı.

Berdimuhamedov, Güney Koreli mevkidaşı Park’ı Oğuzhan Köşkü’nde resmi tören ile karşıladı. Daha sonra baş başa görüşen liderler, ardından heyetler arası görüşmelere katıldı.

Resmi görüşmelerin ardından işbirliği anlaşması imzalandı. Türkmenistan’ın Türkmengaz kurumu ile Güney Kore’nin LG İnternational ve Hyundai Engineering firmaları arasında 2 adet enerji tesisi inşaatına yönelik anlaşma imzalandı.

PROJELERİN MALİYETİ 4 MİLYAR DOLARI BULACAK

Ayrıca, Türkmenistan ile Güney Kore arasında tarım alanında işbirliği, dışişleri bakanlıkları arasında eylem planı, standartizasyon alanında işbirliği anlaşmaları parafe edildi. İmzalan anlaşma kapsamında, Türkmenistan Güney Kore’den 100 milyon dolar tutarında 900 otobüs satın alacak. 2015-2020 yılları arasında teslim edilecek otobüslerin büyük bir kısmı 2017 yılında Aşkabat’ta düzenlenecek 5. Asya Oyunları’nda kullanılacak.

İmza töreninden sonra liderler basın açıklamasında bulundu. Gurbanguli Berdimuhamedov, ikili ilişkiler başta olmak üzere uluslararası ve bölgesel konuları değerlendirdiklerini söyledi. Güney Kore işadamlarını Türkmenistan’a yatırım yapmaya davet eden Türkmen lider, Koreli şirketlerin ülkesinde hayata geçirmekte olduğu 9 projenin maliyetinin 5,5 milyar doları bulduğunu kaydetti. Bugün de 4 milyar dolar değerinde 2 projenin yapımı için anlaştıklarını söyleyen Berdimuhamedov, imzalanan anlaşmaların iki ülke münasebetlerine yeni bir ivme kazandıracağını ifade etti.

DEVLET BAŞKANI DÜZEYİNDE İLK ZİYARET-

Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, iki ülke arasında işbirliği açısından önemli potansiyelin olduğunu belirtti. Park, ikili münasebetlerin daha da arttırılması için yeni modellerin oluşturulması konusunda anlaştıklarını söyledi.

Türkmenistan ile Güney Kore şirketleri arasında imzalanan anlaşma kapsamında doğalgazdan sıvı yakıtın üretilmesi için 2,5 milyar metreküp doğalgaz işleme kapasiteli tesis inşa edilecek. Tesisin maliyeti 2,5 milyar doları bulacak. Bir diğer proje ise 1,5 milyar dolar maliyeti doğalgaz işleme tesis projesidir.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, 16 Haziran tarihinde çıktığı Orta Asya turunu Özbekistan ve Kazakistan’ın ardından yarın Türkmenistan’da sonlandırıyor. Özbekistan ile 2,4 milyar dolarlık işbirliği anlaşması imzalayan Güney Kore şirketleri, Türkmenistan ile 4 milyar dolarlık anlaşmalara imza attı.

CİHAN

Yorumlar