Arap ülkeleri inşaat için geldi

Türk-Arap İşadamları Derneği (TURAB) tarafından düzenlenen 1. Türk-Arap Yapı, İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri Zirvesi, İzmir'in Çeşme ilçesinde başladı. Türk ve Arap iş ve siyaset dünyasını biraraya getiren zirvenin açılışına...

Google Haberlere Abone ol
Arap ülkeleri inşaat için geldi

Türk-Arap İşadamları Derneği (TURAB) tarafından düzenlenen 1. Türk-Arap Yapı, İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri Zirvesi, İzmir'in Çeşme ilçesinde başladı. Türk ve Arap iş ve siyaset dünyasını biraraya getiren zirvenin açılışına Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Fas Transfer ve Lojistik Bakan Yardımcısı Abdul El Hadi Taymuri, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ile Türk ve Arap işadamları katıldı. Zirvenin ikinci günü, Türkiye’den 150 firmayla 22 Arap ülkesinden gelen yaklaşık 500 işadamı, ikili görüşmeler yapacak.

Bakan Güllüce, açılışta yaptığı konuşmada Arap ülkeleriyle Türkiye’nin kardeşlik bağlarının petrol kuyularından daha derin olduğunu söyledi. Son 10 yılda ilişkilerin güçlenmeye başladığını kaydeden Güllüce, “Türklerle Arapların birbiriyle iftihar etmesi lazım. Türkiye olarak, başka milletlerin dertleriyle dertlenen bir milletiz. Filistin denince kalbimiz çarpar, adını duyduğumuz anda çırpınırız. İşte bu dostluğumuz, ticaretle daha da artacak ve gelişecek.” dedi. Türk şirketlerinin dünyada önemli projeler yürüttüğünü vurgulayan Güllüce, “Türk şirketleri, dünya genelinde 102 ülkede inşaat projeleri yürütüyor. Bugüne kadar 220 milyar dolarlık müteahhitlik işi yapıldı. Dünya genelinde sektör ikincisiyiz. Kolay bir şey değil bu. İnşaat sektörü çok zor bir alan. Gelin Türklerle ortaklıklar kurun, dünya birincisi olalım. Birinci olmakla kalmayıp aradaki mesafeyi daha da fazla açalım. Türkiye’de standartlar konusunda çok iyi noktadayız.” şeklinde konuştu. İdris Güllüce, Mısır’da askerî darbe karşıtı 683 kişiye verilen idam cezalarını da kınayarak, “Alınan kararı binlerce kez kınıyorum. İdam makinesi olmaya kalkan Mısır bizi üzmektedir. Bu kadar rezil olunmaz. Adam asmayı oyuncağa çevirdiler. Lanetliyorum.” dedi.

‘FAS'A OFİS AÇIN, TİCARİ İLİŞKİLERİMİZ DAHA DA GÜÇLENSİN’

Arap bakanlar adına konuşan Bakan Yardımcısı Taymuri ise şunları kaydetti: “Geçen 20 sene içinde Arap ülkeleriyle Türkiye arasında sergilenen başarılı işler, bu zirveyle ortaya konuyor. Türkiye, Fas’ın altıncı sıradaki müşterisi ve dokuzuncu sıradaki tedarikçisidir. Son yıllarda iki ülke arasındaki ticaret hacminde ciddi artışlar oldu. Türk firmaları Fas’a davet ediyorum. Fas’a gelin, ofis açın, ticari ilişkilerimiz daha da güçlensin.”

Vali Toprak da inşaat sektörünün istihdam ve katma değerle yaşama doğrudan etki ettiğini belirterek, “Türk inşaat sektörü, ulusal ve uluslararası alanda büyük bir potansiyele sahiptir. Türkiye olarak ekonomik alanda genişlememizi bu tür zirveler sağlıyor. Sektörün önemli isimlerini zirve sayesinde İzmir’de ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.

Büyükelçiler adına ise Filistin Büyükelçisi Nebil Maruf, Arap Türk işbirliğinin İzmir’de katlanarak büyüdüğünü kaydederek, gelecek dönemde zirvenin Arap ülkelerinde de yapılması temennisinde bulundu. Arap ticaret odaları adına konuşan Umman Ticaret Meclis Başkanı Ali El Kalbani de, “Etkinliğin Türkiye’de olması, katılımın artmasına sebep oldu. Türkiye’nin inşaat sektöründe yakaladığı başarı ortadadır. Amacımız, Türkiye’nin bu tecrübelerinden faydalanmak olacaktır.” dedi.

‘ARAP ÜLKELERİNDEKİ BİRÇOK PROJEYE TÜRKLER DAMGA VURUYOR’

Federasyon Başkanı Nasır, son yıllarda Avrupa ile Arap ülkeleri arasındaki bağlarıyla Türkiye’nin dikkat çektiğini belirterek, “Türk işadamları, sayısız alanda önemli başarılara imza atmakta. Türkiye’nin dünya inşaat sektöründeki ticaret hacmi, 2002 yılında 5 milyar dolarken 2012 yılında 11 kat artarak 55 milyar dolara çıkmıştır. Bu rakamın 36,2 milyar doları Arap ülkelerine yapıldı. Son 10 yılda ülkemize gelen Arap yatırımı da 9 milyar dolara çıktı. Çin’den sonra inşaat sektörüne bakıldığında, Türk müteahhitleri ikinci sıradadır. Bu başar, Arap dünyasında da kendisini hissettirmiştir. Arap ülkelerindeki birçok projeye Türk firmalar damga vurmuştur.” ifadelerini kullandı.

Türk-Arap İşadamları Derneği İzmir Şube Başkanı Sabuhi Attar ise Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticaretin gelişmesini hedeflediklerini söyledi. Türkiye'nin inşaat sektöründe büyük yol katettiğini belirterek, “Etkinlik sayesinde Türkiye ile Arap ülkeleri arasında, yapı ve inşaat alanında ithalat ve ihracat seviyeleri artacak, ticaret büyüyecek. Dernek olarak biz her türlü desteği sağlıyoruz. Ülkeler arası köprü görevini üstlenerek, Türkiye ve Arap ülkelerinin sektördeki önemli oyuncularını biraraya getirdik. Umarım yapılacak ikili görüşmelerde önemli ticari bağlantılar olur.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar