Apaydın: Halk otobüslerimiz mobil huzurevi oldu

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, 65 yaş üstü ücretsiz taşımayla özel halk otobüslerine yüzde 15-20 yük geldiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Apaydın: Halk otobüslerimiz mobil huzurevi oldu

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, 65 yaş üstü ücretsiz taşımayla özel halk otobüslerine yüzde 15-20 yük geldiğini söyledi. Apaydın, “Bir kişinin, günde 12 kez otobüsleri çeşitli güzergâhlarda kullandığı tespit edildi. İhtiyaçlarının dışında turistik amaçlı olarak, vakit geçirmek için kullanılıyor, yani otobüslerimiz mobil huzurevi oldu.” dedi.

Apaydın’ı ziyaret eden 60’ı aşkın halk otobüsçüleri odaları yöneticileri, sıkıntılarını dile getirerek 65 yaş üstü uygulamadan doğan zararlarının karşılanmasını istedi. Toplantıdan sonra bir açıklama yapan TŞOF Başkanı Apaydın, sosyal devlet gereği alınan söz konusu kararın çok doğru olmakla birlikte maliyetinin, kamu hizmeti gören ve şehirlerinde en çok katma değer oluşturan kesim olan özel halk otobüslerine yüklenmesi sonucu taşımacı esnafının maddi ve manevi olarak etkilendiğini dile getirdi. Sürecin önlem alınmadan devam etmesinin pek çok esnafın işi bırakmasına ve işsizliğin artmasına yol açacağını savunan Apaydın, “Özel halk otobüsleri, engelli ve şehit yakınlarına kadar pek çok vatandaşımızı zaten ücretsiz taşıyor. 65 yaş ve üstünün de eklenmesiyle yaklaşık 10 milyon vatandaşımızın ücretsiz taşınması söz konusudur. Kamuya ait toplu taşım araçlarının masrafları devlet tarafından karşılanırken özel halk otobüslerimize yüzde 15-20 ekstra yük gelmiştir. Kayıtiçi sistemin içinde ne kazandığı belli olan özel halk otobüslerimizin kazancının büyük bölümü motorin, vergi, sigorta primi, trafik sigortası, yedek parça gibi masraflara gidiyor. Batma noktasına gelen halk otobüsçüsü esnafımıza acilen destek verilmelidir.” şeklinde konuştu.

'TURİSTİK AMAÇLI SEYAHAT OTOBÜSLERİNE DÖNDÜ'

Ücretsiz şehiriçi taşımacılıktan faydalanma hakkının kullanılmasında saat veya biniş sayısında bir sınırlama olmamasının da sıkıntıya yol açtığını vurgulayan Fevzi Apaydın, “Bazı belediyelerimiz, ücretsiz yararlanma hakkı verilen vatandaşlarımıza kişiselleştirilmiş kart verdiler. Halk otobüslerini ücret toplama sistemi içinde çalıştırdıklarından, ücretsiz yararlananların kullanımları hakkında da bilgi edinildi. Yönetmelikteki, ‘Turistik gezi amaçlı kullanılamaz.’ ibaresi ihlâl ediliyor.” dedi.

'ÇALIŞANI TOPLU TAŞIMA SİSTEMİNDEN UZAKLAŞTIRIYOR'

Modern bir şehirde ulaşımın özel arabalarla değil, toplu taşıma araçlarıyla yapılmasının daha doğru olduğunu belirten Apaydın, “Sabahları ek kapasite artışından dolayı araçlar fazla dolu oluyor. Ücretli binen vatandaşlarımızın kullanımını da zorlaştırmakta, hattâ işine yetişmek için toplu taşımayı tercih eden çalışan kesime de engel olduğu tespit edilmektedir. Kalabalık otobüsleri tercih etmeyip işlerine özel araçlarıyla gitmektedirler. Bu da fazladan yakıt, yedek parça israfı ve çevre kirliliği demektir.” diye konuştu.

'SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI HER KESİMİ KORUMALI'

Yaptıkları araştırmada, Avrupa Birliği uygulamalarında da 65 yaş ve üstü, engelli ve şehit yakınlarının ücretsiz taşındığını ama bedelinin özel sektör taşımacılarına ilgili bakanlık tarafından ödendiğini aktaran TŞOF Başkanı Apaydın, “Toplumsal denge sağlanarak, özel halk otobüsleri esnafının zarar etmesi engellenmelidir. Anayasamız'ın 173. maddesindeki, devletin esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alması emrine de uygun olarak kayıt altındaki taşımacı esnafının kullandığı motorinden ÖTV ve KDV alınmayabilir ya da her taşınan ücretsiz vatandaşımız için bilet bedelinin yüzde 80’ini ödenebilir.” dedi.

'KÂRLAR ÇOK DÜŞÜK, SORUMLULUK AĞIR'

Özel halk otobüsü esnafının, kayıt altında çalıştığında az bir kârla işlerini yaptığını anlatan Apaydın, şunları söyledi: “Özel sektör sadece taşımacılıkta yok; bakkal, fırıncı, kahvehaneler gibi yerler de özel sektörün. Belediyelerin çıkardığı halk ekmek de düşük kârla da olsa ücret karşılığı satılıyor. Kamu araçlarıyla aramızdaki haksız rekabet önlenmeli. Maliyetlerimizi kurtarmalıyız, yoksa araçlarımızı nasıl yenileyebiliriz? Konforlu ve güvenli olacak şekilde standartları arttırmak için 10 yaşından büyük araçlarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Belediye otobüsleri bizim vergilerimizle yenilenirken bizim, araçlarımızı değiştirmemize gücümüz kalmadı. Yenilemek için KDV ve ÖTV indirimi müjdesini de ayrıca bekliyoruz.” CİHAN

Yorumlar