AOSB Başkanı Sütcü: Makine başında vardiyalı çalışacak işçi bulamıyoruz

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Bekir Sütcü, gerek alan, gerekse de üretim ve ihracat bakımından istikrarlı büyümeye devam ettiklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
AOSB Başkanı Sütcü: Makine başında vardiyalı çalışacak işçi bulamıyoruz

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Bekir Sütcü, gerek alan, gerekse de üretim ve ihracat bakımından istikrarlı büyümeye devam ettiklerini söyledi. Yıllarca yapılan eleştirilere rağmen, şu anda OSB bünyesinde 16 milyon metre karelik bir alanda tahsis edecekleri yer kalmadığını belirten Sütcü, genişleme çalışmaları kapsamında mevcut bölgenin kuzeyindeki 927 hektarlık ek alanın Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca onayı yapıldığını kaydetti. Sütcü, “Bu alan, yeni yatırım, daha fazla istihdam, üretim ve ihracat anlamına gelmektedir.” dedi.

Sütcü, iki dönemdir başkanlığını yaptığı AOSB’deki çalışmalar hakkında bilgi verdi. 25 yıl önce temelleri atılan OSB’de altyapılarda ortaya çıkan sorunları çözmek için bir takım adımlar attıklarını dile getiren Sütcü, bu yıl 100 enerji nakil hatlarının yer altına alındığını ve Çatalan içme suyunun tesislere verilmesi çalışmalarının yüzde 50 oranında tamamlandığını ifade etti.

SGK'nın şube açması için yer tahsisi yapılarak inşaatına başlandığını açıklayan Sütcü, önemli bir ihtiyaç olan noterliğin hizmete girdiğini ve banka sayısının arttırıldığını bildirdi. Yeni kurulan polis merkezi binasının hizmete girdiğini aktaran Bekir Sütcü, temeli atılan alışveriş merkezimizin en geç 2014’ün sonunda biteceğini vurguladı. Yapımı devam eden gümrük binasının faaliyete geçmesiyle sanayicinin ithalat ve ihracat işlemlerinde ciddi kolaylıklar yaşayacağına dikkat çeken Sütcü, ÇÜ’ye bağlı bir Teknik Meslek Yüksek Okulu’nun (MYO) ilk mezunlarını verdiğini ve Türkiye'de OSB'ler içinde bir ilk olan 750 kişilik 'Özel Meslek Lisesi'nin bu eğitim-öğretime başladığını hatırlattı. İki okulun sanayicinin büyük eksikliğini hissettiği kalifiye eleman ihtiyacını karşılanmasında önemli katkılar sunduğuna işaret eden Bekir Sütcü, burs desteği verdikleri öğrencilerin yüzde 80’nin OSB’deki fabrikalarda staj gördüğünü anlattı. Sütcü, şöyle devam etti: “Bir taraftan işsiz insanlar diğer yandan sanayicinin kalifiye elaman ihtiyacı ülkenin en temel sıkıntılarından biri. Özellikle yaz aylarında çalıştıracak adam bulamadığımız için makineleri kapattığımızı biliyorum. Yılların bir ihmali var. Herkes düz liseye ve üniversiteye gitmiş. Ama üniversite mezunu vardiyalı olarak makine başında çalışmıyor. Peki, biz vardiyalı çalışacak ‘mavi yakalı’ makine operatörlerini nerede bulacağız? Milli Eğitim ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında yapılan protokolle OSB’lerde teknik liselerin önü açıldı. Devletin bu konudaki katkısı yerinde olmuştur. Öğrenci başına 4-6 bin lira para veriyor. Her şeyi devletten bekleme lüksümüz lok. Yeni dönemde OSB yakınlarında sanayiciyi ilgilendiren meslek dallarında fakülteleri devreye koymak istiyoruz.”

Sanayicinin istediği nitelikli eleman meselesini ülkenin “kanayan bir yarası” olarak değerlendiren Sütcü, çok büyük açığın bulunduğunu, problemin bir iki yılda kapanamayacağını söyledi. Yılda ortalama yüzde 5-10 büyüyen OSB’de şu anda 30 bin kişinin istihdam edildiğini ve her dönem bin 500 kişilik yeni işgücüne ihtiyaç duyduklarını açıkladı.
Sütcü, hizmet sektörünü tercih eden gençlerin vardiyalı işlerde çalışmak istemediğinin altını çizdi.

Çalışanın her türlü sosyal haklarının verildiğini buna rağmen çalıştıracak işçi bulmakta zorlandıklarına değinen Sütcü, “Başka çaremiz kalmadı. İşyerlerimizdeki salonlarda işçilere eğitim veriyoruz. Onların da yarısı işe başlamadan gidiyor.” diye konuştu. Bölgede üretim yapan 350 fabrikanın 2014’de 400’e çıkacağını bildiren Sütcü, sanayiciye –dışarıya göre– yüzde 20 daha ucuz elektrik sağlandığını ifade etti.

OSB’deki yatırımlar hakkında da açıklamalar yapan Sütcü, Samsun merkezli bir boru firmasının 450 dönümlük yer aldığını hızlıca inşaata başladığını belirtti. Dünyanın 35 ülkesinde fabrikaları olan ve 50 milyar dolarlık cirosu olan Hindistan firmasının ÇED raporu aldığını ve Adana’da yatırım yapacağını müjdeleyen Sütcü, şunları söyledi: “OSB’de orta ve ortanın üzerindeki sanayici topluluğu oluşmaya başladı. En büyük kâğıt sanayi Adana’da. Tekstil kentte halen birinci sektör. Son bir yılda sadece tekstil sektöründe en az 500 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Okul kıyafetlerinin yüzde 80’ni burada üretiliyor. Aksa Jeneratör firması yatırım yapacak. Hindistan ve İsrailli iki ayrı firma damlama-sulama sistemleri üretiminde söz sahibi.”
CİHAN

Yorumlar