Altın Yatırımcısı Artık Çifte Kazanacak

Bu yıl yasal hazırlıklarla Darphane tarafından teknolojik alt yapının tamamlanması durumunda Cumhuriyet altınları Borsa İstanbul çatısı altında işlem görmeye başlayacak.

Google Haberlere Abone ol
Altın Yatırımcısı Artık Çifte Kazanacak

Bu sene hukuki hazırlıklarla Darphane yönünden teknolojik alt binanın tamamlanması zorunda Cumhuriyet altınları Borsa İstanbul çatısı altında muamele izlemeye başlayacak.

ALTIN YATIRIMCISINA GÜZEL HABER

Borsa İstanbul yönetimi , 2015 yılında Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda yaşama geçirilmek üzere bir paradigma gaye belirledi. Buna kıyasla altın ve gümüş muamele miktarının 2015 yılı sonu itibarı ile yekün 740 ton seviyesinde olması bekleniyor.

BAŞKA MADENLERDE OLACAK

Vergi düzenlemelerinin 2015 yılı arasında müspet sonuçlanması zorunda piyasada platin ve paladyum işlemlerinin artarak çoğalması da öngörülürken, Kıymetli Madenler Piyasası'nda bireysel yatırımcıların bilhassa mini külçe pazarında 1 gram, 2,5 gram, 5 gram, 10 gram, 20 gram, 50 gram, 100 gram, 250 gr. ve 500 gr. şeklinde külçelere yönelik gerçekleştirecekleri alıcı işlemlerinin artarak çoğalması hedefleniyor.

ALTIN PİYASASI OLACAK

Bunun yanında standart 1 kilogram altın ve standart mini külçe altın işlemlerinde alan yapıcılık faaliyetinin başlaması da öngörülüyor. Bu kapsamda standart 1 kilogram altın işlemlerinde dikkat çekici bir büyüklüğün altındaki altın teslimlerinde kullanılmak üzere Kapalıçarşı'da Teslimat Merkezi yapısının kurulması anlamında çalışmalar sonuçlanacak.

BU YIL BAŞLAMASI HEDEFLENİYOR

Yasal hazırlıklar ile Darphane yönünden teknolojik altyapının tamamlanması durumunda, 2015 yılı arasında Kıymetli Madenler Piyasası'nda Cumhuriyet altınının muamele izlemeye başlaması da bekleniyor.

BORSANIN KASASINA GEÇECEK

Dönüşüm işlemlerinin başlatılmasının da katkısıyla Merkez Bankası Zorunlu Karşılık Hesabı'nda saklanan altının daha yüksek miktarlarda borsanın kasasında saklanması hedefleniyor.

2015 yılında piyasada muamele gören var sözleşmelere ilave olarak, Hurda Çelik Vadeli İşlem Sözleşmeleri, FBIST Borsa Yatırım Fonu Vadeli İşlem Sözleşmeleri ile Gecelik Repo Vadeli İşlem Sözleşmelerinin işleme açılması da planlanıyor.

İTHALAT AZALINCA İŞLEM MİKTARI YÜZDE 45 DÜŞTÜ

Öte yandan Kıymetli Madenler Piyasası'nda, 2014 yılı arasında altın fiyatları yoğun şekilde dalgalı bir seyir izlerken, fiyatlarda en yüksek düzey 1.386,20 dolar şekilde gerçekleşti.

2014 yılında altın ithalatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 56,7 azalarak 302 bin 315 kilodan 130 bin 916 kiloya düşmüştü. Azalan ithalata bağlı şekilde muamele miktarında da yüzde 44,9 azalma yaşandı.

Parasal miktar şekilde muamele hacmi Amerikan Doları/ons bazında 2013 yılında 18,3 milyar dolarken, 2014 yılında yüzde 51,9 azalarak 8,8 milyar dolar şekilde gerçekleşti.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar