Almanya'da İspanya gibi gayrimenkul balonu oluşmadı

Almanya gayrimenkul piyasasındaki arzın artmasına rağmen konut fiyatlarının aşırı değerli olmasının son yıllarda kalıcı duruma dönüştüğünü Almanya Merkez Bankası yaptığı bir araştırmada açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da İspanya gibi gayrimenkul balonu oluşmadı

Almanya gayrimenkul piyasasındaki arzın artmasına rağmen konut fiyatlarının aşırı değerli olmasının son yıllarda kalıcı duruma dönüştüğünü Almanya Merkez Bankası yaptığı bir araştırmada açıkladı. Geçtiğimiz günlerde yapılan bu araştırmada Merkez Bankası kentsel gayrimenkul fiyatlarının yüzde 10 ile 20 arası aşırı değerlendiğini saptadığını belirtti. Özellikle büyük şehirlerde ise bu değer ortalama yüzde 25’e kadar çıkabiliyor. Merkez bankasına göre fiyat artışındaki ana sebep konuta olan talebin yüksekliği. Frankfurt şehri Ekonomi Bölümü İdari Başkanı Anja Obermann, Frankfurt gibi büyük şehirlere taşınmak isteyenlerin sayısının bir hayli yüksek olduğunu söyledi. Obermann “Bizim ekonomimiz gelişiyor. Birçok insan burada çalışmak ve yaşamak istiyor. Bazıları kiralık ev arıyor bazıları ise ev satın alıyorlar. Dolayısıyla gayrimenkul pazarında büyük bir talep oluşuyor.” dedi.

Merkez bankasının yaptığı araştırmada ise birçok büyük şehirlerde boş olan konutların dağıtılmasına rağmen, konuta olan talebi karşılamada yetersiz kalındığı ifade ediliyor. Bunun dışında son yıllarda gayrimenkul fiyatlarında da keskin artış görülmüş. Merkez bankasının 125 kasaba ve şehirler üzerinde gayrimenkul konutlarındaki fiyat karşılaştırmasında, fiyatların 2012 senesine göre yaklaşık yüzde 6 artış tespit edilmiş. Ve bu artış 2010’den beri yükselmeye devam etmiş.
Prof.Dr. Martin Hellmich ise fiyat artışlarından çok endişelenilmemesi gerektiğini kaydediyor. Hellmich’e göre Almanya, Japonya hariç, OECD ülkeleri arasında gayrimenkul fiyatlarında son 10 yılda düz gelişme yaşanan tek ülke.

Hellmich “Şimdi ise faiz oranı düşük olduğu için fiyatlar yükselmeye başladı. Fakat bu İspanya gibi gayrimenkul balonundan uzak bir durum. Bunun dışında bankalarda kredi vermede daha temkinli davranıyor.” diye konuştu. Prof. Dr. Martin Hellmich dolayısıyla ülke genelinde gayrimenkul balonunun oluşmadığını, sadece ülkenin belli ve özel yerlerinde konutların aşırı pahalılaştığını ifade etti.
CİHAN

Yorumlar