Almanya, Türk göçmen öğrencilerden esirgediğini Avrupalılara veriyor

Almanya’da yaşayan Türk öğrencilerden esirgenen imkanlar Avrupa Birliği'nden diğer gençlere cömert bir şekilde sunuluyor. Alman devleti yurtdışından meslek eğitimi için Almanya’ya gelecek AB’li gençlere yönelik başlattığı özel destek...

Google Haberlere Abone ol
Almanya, Türk göçmen öğrencilerden esirgediğini Avrupalılara veriyor

Almanya’da yaşayan Türk öğrencilerden esirgenen imkanlar Avrupa Birliği'nden diğer gençlere cömert bir şekilde sunuluyor. Alman devleti yurtdışından meslek eğitimi için Almanya’ya gelecek AB’li gençlere yönelik başlattığı özel destek programını genişletiyor.

Avrupa Birliği ülkelerinden gelerek Almanya’da meslek eğitimi görmek isteyen gençler için federal hükümetin 2013 yılında başlattığı MobiPro-EU adlı teşvik programı aşırı ilgi gördü.

Alman şirketlerinin “ülke içinden bulamadığı meslek eğitim öğrencilerini” ülke dışından temini için hazırlanan program kapsamında Almanya’ya gelecek Avrupalı gençlerin; Almanca kurs ücreti, seyahat giderleri karşılanıyor ve doktora gittiklerinde tercüman hizmeti veriliyor. Program şimdiden tıkanma noktasına geldi.

Yurt ışından yapılan başvurularda bu seneki kontenjanlar 8 Nisan’da dolarken, gelecek yıl bütçeden programa daha fazla kaynak ayrılması öngörülüyor.

Bu ay içinde yapılacak bütçe görüşmelerinden 2018 yılına kadar söz konusu eğitim proragmı için ayrılan kaynağın 448,1 milyon Euro’ya çıkarılması öngörülüyor. Gelecek yılki miktar ise 74 milyon Euro’yu buluyor.

Mart ayına kadar çoğunlukla ekonomik krizin yaşandığı İspanya başta olmak üzere diğer AB ülkelerinden Almanya’ya gelen gençlerin sayısı 9 bini buldu. Bu sayının önümüzdeki yıllarda artarak devam etmesi bekleniyor.

Huffington Post’ta yer alan habere göre çoğunlukla 25 yaş altı gençlerin yarısının işsiz olduğu İspanya’da gençler bu programdan yararlanmak için sıraya girmiş durumda.

Ancak AB’li gençlere bu kadar cömert imkanlar sunan Almanya’nın bu ülkede doğup büyüyen göçmen gençlere meslek eğitim yeri bulma konusunda yavaş davranması ise eleştiriliyor. CİHAN

Yorumlar