Almanya eski Cumhurbaşkanı: Twitteer'in kapatılması, bu yüzyıla ait karar değil

Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Türkiye'nin dostlarını hayal kırıklığına uğratmamasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
Almanya eski Cumhurbaşkanı: Twitteer'in kapatılması, bu yüzyıla ait karar değil

Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Türkiye'nin dostlarını hayal kırıklığına uğratmamasını istedi. Wulff, "Türkiye'de alınacak her karar, Türkiye'de söylenen her ifade, Türk dostlarına dönecektir. Twitteer kapatma kararları artık bu yüzyıla ait kararlar değiller. Uygun değildir." dedi.

Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergileri işbirliğiyle üçüncüsü düzenlenen ‘Uludağ Ekonomi Zirvesi’, ikinci gününün ilk oturumunda "Türkiye Senaryoları; Vizyonerlerin Ajandası" oturumu ile devam etti.

Oturumda konuşan Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Avrupa halklarının Türkiye'nin AB'ye katılmasını istediğini söyledi. Wulff, şunları dile getirdi: "28 ülkenin hepsi istiyor. O yüzden Türkiye Avrupa'ya girmeye umuyorum ki karar verecektir. Kırım, Ukrayna, Suriye gibi komşularla olan sıkıntıları düşündükçe bu daha da önemli. Türkiye batı ile doğunun kesişme noktasında. Türk Hava Yolları bunu çalışmaları ile çok güzel ortaya koyuyor. Türkiye'de bankalara güven var, hukuk devletine güven var. Artık insanlar Türkiye'ye geri dönüyorlar. Artık hiçbir yere gitmiyorlar ki buradaki büyümeye katı yapabilirler."

"TWİTTEER'İ KAPATMA KARARI BU YÜZYILA AİT DEĞİL"

Türkiye'deki siyasi yapının değişmesi gerektiğini ifade eden Wulff, şöyle devam etti: "Karşılıklı değil birlikte hareket etmek gerekir. İşbirliğine giderek değişmek gerekir. Lütfen Türkiye'nin dostlarını hayal kırıklığına uğratmayın. Biz size güveniyoruz. Sizinle olmak istiyoruz. O yüzden Türkiye'de alınacak her karar, Türkiye'de söylenen her ifade Türk dostlarına dönecektir. Twitteer kapatma kararları artık bu yüzyıla ait kararlar değiller. Uygun değildir. Bu bağlamda bir diyalog içinde olması gerekir. Türkiye'nin Türkiye dostları ile iyi bir diyalog halinde olması gerekir."

"Ben Türkiye'den insanlık ne öğrenebilir diye düşünürüm, sevgi aile, misafirperverlik, bütün dünya bunlardan bir şeyler alacaktır" diyen Wulff, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye Almanya'dan ne öğrenebilir derseniz, 4 açıya değinmek istiyorum. Eğitim politikalarında herkes üniversiteye gitmek zorunda değil, ara personel de olmalı. Almanya'da 4 gün fabrikaya giderek bir gün okula giderek teknik personel oluşturuluyor. Sanayinin gelişmesi bu şekilde oldu. Türkiye'nin sanayisine odaklanması gerekir. Burada dünyanın her yerinden talep edilen ürünler üretmek gerekir. Türk malını sadece Türkler tüketir diye bir şey yok. Üçüncü konu, Türkiye AB ile yoğun bir hukuk devleti tartışmalarına katılmalı. Çünkü erklerin ayrılması, bağımsızlığı çok önemli, hukukun üstünlüğü, hukuk devletine güven çok önemli. Bu yatırımcıları çeker."

Dördüncü olarak Türkiye'nin yönetim şeklinde reform yapabileceğini ileri süren Wulff, "Yani merkezi yönetim değişebilir belki, büyük yönetimler kurulabilir, bölgesel yönetimler kurulabilir, federal bir yapı olabilir, şehirler kendi kendini yönetebilir. Merkezi yönetim olmadığı zaman rekabet de artar. Bursa, İstanbul ile rekabet ettiği için daha büyük. Ankara'dan yönetilmeden, kendi içinde yönetildiğinde büyürler. Türkiye'yi seviyorum. Biliyorum, Türkiye ve Almanya birbirlerinden çok şey öğrenecek. Almanya 60'lı yıllarda gelen Türk işçilerine müteşekkir, Mesut Özil gibi siyasilere de müteşekkiriz. Uludağ zirvesinin de Davos'dan geri kalır yanı yoktur." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar