Akreditasyon kullanım ücreti ve payı belirlendi

Akredite kuruluşların, 2016'da elde ettikleri gelirlerden ödeyecekleri akreditasyon kullanım ücreti veya payları belirlendi.

Google Haberlere Abone ol
Akreditasyon kullanım ücreti ve payı belirlendi
Türk Akredi̇tasyon Kurumunca Uygulanacak Akredi̇tasyon Kullanım Ücreti̇/Payına Dai̇r Tebli̇ğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen kuruluşlar, akredite oldukları kapsamda yürüttükleri faaliyetleri dolayısıyla, 2016 içinde elde ettikleri brüt gelirlerden (akredite kuruluşların devlete ödediği vergi ve kesinti dahil) belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde akreditasyon kullanım ücreti/payını Kuruma beyan etmekle ve ödemekle yükümlü olacak.
Yurt içinde faaliyet gösteren akredite kuruluşların tamamı, 2016 yılında akreditasyon kapsamında elde ettikleri brüt gelirlerini hesaplayıp, usul ve esasları Türk Akreditasyon Kurumu tarafından yıl sonunda, www.turkak.org.tr adresinde yayınlanan duyuruya uygun şekilde, 2017 yılı mart ayı sonuna kadar Kuruma bildirecek. Yurt içinde faaliyet gösteren akredite kuruluşlardan akredite oldukları kapsamlarda yürüttükleri faaliyetler dolayısıyla 2016'da elde ettikleri brüt gelirleri toplamı 20 bin lira ve altında olanlar ile akreditasyon kapsamındaki faaliyetlerden herhangi bir gelir elde etmeyenler, gelirleriyle ilgili bildirimde bulunacak ancak akreditasyon kullanım ücreti/payı ödemeyecek.

Akredite oldukları kapsamlarda yürüttükleri faaliyetler dolayısıyla 2016 içinde elde ettikleri brüt gelirlerinin toplamı 20 bin liranın üzerinde olanlar, brüt gelirlerinin toplamı üzerinden binde 6 hesaplanacak payı, izleyen yılın mart ayı sonuna kadar Türk Akreditasyon Kurumunun bildireceği banka hesap numaralarına ödeyecek. Yurt dışında faaliyet gösteren akredite kuruluşlar ise akreditasyon kullanımıyla ilgili herhangi bir bildirimde bulunmayacak ve kullanım ücreti/payı ödemeyecek.

Yurt içinde faaliyet gösteren kuruluşların kullanım ücreti/payıyla ilgili bildirim yapmaması ya da hesaplanan ücret ve payı süresi içinde Türk Akreditasyon Kurumu hesaplarına yatırmaması halinde kuruluş hakkında hem yasal takip hem de akreditasyonun askıya alınması işlemi başlatılacak.

Yorumlar