Afrika'nın Singapur'u olmak isteyen Benin, İzmirli yatırımcı bekliyor

İzmir Ticaret Odası (İZTO), Afrika ülkelerinden Benin’e 28 kişilik bir heyetle iş ve inceleme gezisi düzenledi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Sayman Üye...

Google Haberlere Abone ol
Afrika'nın Singapur'u olmak isteyen Benin, İzmirli yatırımcı bekliyor

İzmir Ticaret Odası (İZTO), Afrika ülkelerinden Benin’e 28 kişilik bir heyetle iş ve inceleme gezisi düzenledi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Sayman Üye Cüneyt Güleç, üyeler Mert Pala ve Ali Yılmaz’dan oluşan heyet, Benin’de çeşitli temaslarda bulundu. Heyeti kabul eden Benin Cumhurbaşkanı Boni Yayi, hızla büyüyen ülkesinin Afrika’nın Singapur’u olabileceğini belirterek, “İzmirli işadamlarını ülkemde görmekten çok mutluyum. Daha fazla İzmirli yatırımcı bekliyoruz, fırsatları değerlendirin.” dedi.

Resmî görüşmeler kapsamında, 2. Türkiye Benin İş Forumu düzenlendi. Foruma Benin tarafından yedi bakan ve çok sayıda işadamı katılırken ülke hakkında verilen bilgilerin ardından görüşmeler yapıldı. Beninli işadamları, İZTO üyeleriyle yapılan ikili görüşmelere büyük ilgi gösterdi. Cumhurbaşkanı Yayi de heyeti cumhurbaşkanlığı sarayında kabul etti. İki saate yakın süren görüşmede Yayi, “Kendinizi ülkenizde kabul edin, çünkü Türkiye ile ölene kadar bitmeyecek bir dostluğumuz var. Geçen yıl Türkiye’ye yaptığım ziyaret kapsamında İzmir’e de gelmiştim ve İZTO Başkanı Demirtaş’ı da üyeleriyle ülkeme davet etmiştim. Bugün bu sözlerin tutulduğunu görmekten, sizleri ağırlamaktan çok mutluyum.” şeklinde konuştu.

'BENİN İLE TÜRKİYE EKONOMİK GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRMELİ'

Benin’in devamlı büyüyen bir ekonomisi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Boni Yayi, “Ülkemde 2006 yılında 400 dolar olan kişi başı gelir, 2012 yılında 800 dolara yükseldi. Bunu şimdi sizlerle birlikte bin 200 dolara çıkarmak istiyoruz.” dedi. Benin’e uluslararası piyasada duyulan güvenin istikrar sayesinde arttığını kaydederek, büyümeyi ve refahı hızlandırmak için pek çok kamu ve özel sektör yatırım projesi hazırladıkları bilgisini verdi. Bunların içinde liman, havalimanı, baraj, turizm tesisleri gibi büyük altyapı yatırımları da olduğunu aktaran Yayi, “Benin 350 milyon nüfuslu, Batı Afrika pazarına tam giriş noktasında. Afrika'nın Singapur'u olmak istiyoruz. Bunu sizinle başarmak istiyoruz. Petrolden altına çok büyük zenginliklerimiz var. Yakında petrol ihracatına da başlayacağız. Artık dostluğumuzu takip eden somut adımlar görmek istiyoruz. Siz ülkemize gelen ilk işadamlarındansınız. Burada kalıcı olmak için çalışmalısınız ve ben sizi bütün gücümle destekliyorum. Bence dünyanın en büyük beş altı ekonomisinden birisi olan Türkiye ile büyük zenginlikleri olan Benin. güçlerini birleştirmeli.” diye konuştu.

'BENİN 750 MİLYAR DOLARLIK BATI AFRİKA PAZARINA GİRİŞ KAPISI'

İZTO Başkanı Demirtaş ise 3 bin yılın kıtası gösterilen Afrika ile uzun yıllardır yakın ilişki içinde olduklarını, üst düzey ziyaretlerle bu ilişkileri güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi. Türkiye’nin Benin’e, Afrika’nın istikrarlı ülkelerinden birisi olması sebebiyle özel bir önem verdiğini beliten Demirtaş, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyesi olması dolayısıyla 350 milyon nüfuslu ve 750 milyar dolar ekonomik hacme sahip bir pazarın da giriş kapısı olduğuna dikkat çekti. Benin’e 28 kişilik bir heyetle geldiklerini belirterek, “Tekstil, gıda, otomotiv, inşaat, kimyasallar, optik, canlı hayvan gibi çok çeşitli sektörlerin önde gelen isimleri olan üyelerimizin yer aldığı bir heyet oluşturduk. Benin’in gün geçtikçe artan potansiyelini yerinde incelemeye, ticaretimizi nasıl daha ileriye taşıyabiliriz diye konuşmaya geldik. Bu toplantılar ve ikili iş görüşmeleri, ticaretimizi karşılıklı denge içerisinde arttırmamızı sağlayacak önemli buluşmalar. Türkiye ile Benin arasındaki ticaret hacmi, son altı yılda yaklaşık beş kat arttı. 2008 yılında 27,6 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, 2013 yılında 129,1 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ticaretimizin katlanarak artması sevindirici ancak biz daha fazlasını yapabilecek potansiyele sahibiz. İşbirliği alanlarımız sınırsız.” dedi.

Ziyarette Ekrem Demirtaş’a, iki ülke ilişkilerinin gelişimine yaptığı katkı sebebiyle “Benin Ödül Nişanı” verildi. CİHAN

Yorumlar