Afrikalı öğrenciler işadamlarına ‘tercüman’ oldu

Dünyanın 160 ülkesinde faaliyet gösteren Türk okulları bir yandan bulundukları ülke ile Türkiye arasındaki bağları güçlendirirken, diğer yandan da ticari ilişkilerin gelişmesine katkı sağlıyor.

Google Haberlere Abone ol
Afrikalı öğrenciler işadamlarına ‘tercüman’ oldu

Dünyanın 160 ülkesinde faaliyet gösteren Türk okulları bir yandan bulundukları ülke ile Türkiye arasındaki bağları güçlendirirken, diğer yandan da ticari ilişkilerin gelişmesine katkı sağlıyor. Okullarda okuyan ya da mezun olan çok sayıda öğrenci ekonomi zirvelerinde tercümanlık yaparak ticari köprülerin kurulmasını sağlıyor.

    Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu’na (TUSKON) bağlı Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD) tarafından düzenlenen 'Türkiye-Batı Afrika Ticaret Köprüsü' Türk okullarının ticarete katkılarını bir kez daha gözler önüne serdi. Gine’de bulunan Türk okulundan mezun olduktan sonra üniversite eğitimi için Bursa’ya gelen Gineli öğrenciler zirvede tercümanlık yaparken kendilerini yetiştiren öğretmenlerini karşılarında görünce büyük mutluluk yaşadı.

    Gine Konakride’de bulunan Kale Kolejleri’nde 6 yıldır matematik öğretmenliği yapan İbrahim Şavkılı, zirve için geldiği Bursa’da Gineli öğrencileri Ousmane Bah ve Abdoulayo Balde ile karşılaştı. 2009’dan beri Gine Kale Kolejlerinde öğretmenlik yaptığını anlatan Şavkılı, “Ticaret Köprüsüne katılmak üzere bir grup Gineli iş adamlı ile geldik. Burada tercümanlık yapan iki eski öğrencim Ousmane Bah ve Abdoulayo Balde’yi görünce büyük mutluluk yaşadım.” diye konuştu.

    Ousmane Bah’ın 2010-2011’de Kale Kolejleri'nden mezun olduktan sonra Bursa’ya geldiğini ifade eden Şavkılı, “Talebemizin işadamlarına tercüman olarak görmek beni daha çok mutlu etti.” dedi Ousmane’nin ise kolejde 8 yıl okuduktan sonra Uludağ Üniversitesi’nde eğitim hakkı kazandığını anlatırken, “Ousmane’ı görünce hem mutlu olduk, hem de daha rahat ettik. Tercümanlık ve diğer aktivitelerde bize yardımcı oluyor. İnsan mutluluk duyuyor, yetiştirdiği nesil ve öğrencileri ile karşılaşmak insanı ayrı bir mutlu ediyor.” şeklinde konuştu.

    Gineli öğrenci Ousmane Bah ise Uludağ Üniversitesi İlahiyat fakültesinde okuduğunu dile getirdi. Bah, şöyle konuştu: “Öğretmenimiz burada görmek beni çok mutlu etti. Çok sevindim, çok hoş oldu. Tatillerde de öğretmenimin yanına gidiyordum ama onu burada görmek benim daha da mutlu etti. Öğretmenimi çok seviyorum, benim 3 yıl matematik öğretmenliğimi yaptı. Haberleşiyoruz, kendisi ile ilişkimiz her zaman devam ediyor.” Türk okulları olmadan sadece İstanbul’un ismini duyduğunu anlatan Bah, şunları söyledi: “Türk okulları bizim ülkemizde çok seviliyor. Türk okullarından herkes çok memnun. Biz ancak Türk okullarına gidince Türkiye hakkında bilgi sahibi olduk. Herkes Türk okullarından memnun, bende memnunum.”

    "GİNE TÜRK OKULLARI İLE GURUR DUYUYOR"

    Öğretmeni ile Bursa’da karşılaşmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getiren Abdoulayo Balde de, şunları kaydetti: “Ben de Türk kolejinde öğretmenim ile tanıştım. Onunla bu gün burada karşılaşmak benim için büyük sürpriz oldu. Türk kolejinde öğretmenlerimiz bizi buraya gönderdi. Türk kolejlerine gitmeden önce Türkiye hakkında fikrimiz yoktu. Türk kolejlerine gittikten sonra Türkler ve Türkiye hakkında bilgi edindik ve daha önce çok yanlış düşündüğümüzü anladık. Türk öğretmenlerimiz geldikten sonra gerçeği öğrendik. Bunlar Ramazan ayında yemek götürüp dağıtıyorlar. Kurban Bayramı'nda kurban kesiyorlar, herkes faydalanıyor. Bundan dolayı Gineliler bunlarla gurur duyuyor.” CİHAN

Yorumlar