ABD: STA’ya uluslararası ticarete yön vermek için ihtiyaç var

Almanya’da son günlerde ciddi şekilde tartışılan ABD ve AB arasında imzalanması beklenen Serbest Ticaret ve Yatırım Antlaşması (STA) hakkında ABD Büyükelçiliği’nden açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol
ABD: STA’ya uluslararası ticarete yön vermek için ihtiyaç var

Almanya’da son günlerde ciddi şekilde tartışılan ABD ve AB arasında imzalanması beklenen Serbest Ticaret ve Yatırım Antlaşması (STA) hakkında ABD Büyükelçiliği’nden açıklama geldi. ABD’li yetkililer, antlaşmanın amacının dünya ticaretine, kural ve standartlara birlikte yön vermek olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında imzalanacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Antlaşması (STA) hakkında Almanya’da yaşanan tartışmalar üzerine ABD’nin Almanya Büyükelçiliği ortaya atılan iddialara cevap verdi.

Büyükelçilik tarafından yapılan basın açıklamasında, Alman ekonomisinin oldukça iyi durumda olduğu ve yeni bir ticari antlaşmaya gerek olmadığı şeklindeki iddiaya, ABD ve AB arasındaki ticari ortaklığın hala dünyanın en büyük ticari ortaklığı olduğu hatırlatılarak, “İki partner arasındaki ticaret hacmi dünya ticaret hacminin üçte birine denk geliyor.” ifadesiyle cevap verildi.

Açıklamada, iki ülke arasındaki ticaret hacminde düşüşün yaşandığına da vurgu yapan Büyükelçilik, 15 yıl önce bu ticaret hacminin dünya ticaret hacminin yarısını oluşturduğunu hatırlattı. Bu nedenle ticarette dünya genelinde kalite, şeffaflık ve pazarlara giriş ölçeğini belirleyen kurallar ve standartlarda transatlantik öncü rolü sürdürmek için şimdiden harekete geçilmesi gerektiği savunuldu.

Bir diğer iddianın da söz konusu antlaşmanın Almanları geni değiştirilmiş gıdaları kabul etmeye ve çevreyi koruyan yasaları kaldırmaya zorlayacağı şeklinde olduğunu açıklayan ABD’li yetkililer, STA’nın amacının bazı yasaları ve uygulamaları ABD’ye ya da AB’ye dayatmak değil, ikili ticaret ve yatırımı teşvik etmek olduğunu açıkladı.

ABD’li yetkililer, her iki partnerin de pek çok ülkeyi görüşmelere dahil etmeyi amaçladıklarını ve bu niyetin 9. DTÖ Bakanlar toplantısında açıkça dile getirildiğini söyledi.

STA, her ne kadar ABD ve AB arasında imzalansa da bundan aralarında Türkiye’nin de olduğu gelişmekte olan ülkelerin zarar göreceği dile getiriliyor. Özellikle AB ile gümrük birliği anlaşması bulunan Türkiye’nin gerekli önlemleri almazsa ciddi maddi kaybı olacağı uzmanlar tarafından dile getirilmişti.

ABD’li yetkililer ABD ve AB arasında yasal mevzuatların daha fazla bağdaştırılmasıyla ve daha fazla şeffaflıkla gelişmekte olan ülkelerin ürünlerini her iki kıtada da daha kolay ve uygun fiyatla satabileceklerini ileri sürdü.

STA’nın tehlikeli bir düzenleme ve kalite ile güvenliğe zarar vereceği iddialarını da kabul etmeyen ABD’li yetkililer, STA ile AB ve ABD standartlarının kötüleşmeyeceğini belirtip, hedefin standartları birlikte kararlaştırmak ve gereksiz kuralları ortadan kaldırmaya zemin hazırlamak, aynı zamanda yüksek koruyucu kurallara devam etmek olduğunu vurguladı.

Bu uluslararası antlaşmadan küçük ve yeni ticarete başlayan firmaların daha avantajlı çıkacağını da haber veren Büyükelçilik, yetkililer arasında antlaşma hakkında görüşmeler yapılırken karşılıklı güven için görüşmelerin gizli yapıldığını ancak bu antlaşma ile ABD Kongresi’nin neler hedeflediğini görüşmeler öncesi belirlendiği ve bunu kamuoyuna duyurduğu dile getirdi ve antlaşmada ABD tarafının gizli hedefleri olduğu tezini de reddetti. CİHAN

Yorumlar