8 milyon liralık yatırımla enerji tüketimini yüzde 50 azalttı

Türkiye'nin önden gelen süt işletmelerinden Ak Gıda, Pamukova fabrikasında 8 milyon lira yatırımla arıtma tesisi kurdu. 50 bin haneli bir şehrin evsel atığını arıtabilecek büyüklükteki tesiste atıklardan organik gübre ve enerji de üretiliyor....

Google Haberlere Abone ol
8 milyon liralık yatırımla enerji tüketimini yüzde 50 azalttı

Türkiye'nin önden gelen süt işletmelerinden Ak Gıda, Pamukova fabrikasında 8 milyon lira yatırımla arıtma tesisi kurdu. 50 bin haneli bir şehrin evsel atığını arıtabilecek büyüklükteki tesiste atıklardan organik gübre ve enerji de üretiliyor. Şirket bu sayede Pamukova tesislerinde enerji tüketimini yüzde 50 düşürmeyi başardı. Güncel enerji fiyatlarıyla bu tasarruf yıllık 350 bin TL dolayında. Ak Gıda; Ülker İçim, Ülker Smartt, Ülker Dolcia ana markalarıyla süt ve süt ürünleri üretiyor.

Yıldız Holding Süt ve Süt Ürünleri Grubu Başkan Yardımcısı Ali Sözen, sektörlerinde verimliliğin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, Ak Gıda’nın, anaerobik atık su arıtma sistemi projesiyle atık su kaynaklı enerji üretim kapasitesinde Türkiye’de birinci sıraya yerleştiğini öne sürdü. Sözen, ayrıca şu bilgileri verdi:

"Ak Gıda, enerjide dışa bağımlı olan ülkemizin cari açığını azaltmaya katkı sağlama ve çevre kirliliğinin azaltılması yönünde atık sudan doğalgaz eş değeri biyogaz üretimi gibi çalışmalar yürütüyor. Ak Gıda’nın bu yatırımı ile çevre kirliliği ile mücadele kapsamında 500 bin ağaç dikme etkisi sağlamış oldu. Elde edilen biyogaz ile 3.000 hanenin doğalgaz ihtiyacı, enerji tasarruf ile yıllık 4.000 hanenin elektrik ihtiyacına karşılık geliyor. Ayrıca, arıtma kapasitesi de 50 bin haneli bir şehrin evsel atığını arıtabilecek büyüklükte. Ak Gıda yapmış olduğu enerji geri kazanım ve tasarruf çalışmalarıyla 2012 yılında 5.901 ton/yıl, 2013 yılında da 5.585 ton/yıl CO2 emisyonu azaltacak yatırımlarını tamamladı. Yıllık 5.000 otomobilin trafikten çekilmesi etkisi sağlandı."

CİHAN

Yorumlar