‘2023 hedeflerine ulaşmak için yeni teşvik modeli gerekiyor’

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için Türkiye’nin her yıl yüzde 6 ve üzerinde sürdürülebilir büyüme oranına kavuşması gerektiğini söyledi. Bunun için bir dizi...

Google Haberlere Abone ol
‘2023 hedeflerine ulaşmak için yeni teşvik modeli gerekiyor’

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için Türkiye’nin her yıl yüzde 6 ve üzerinde sürdürülebilir büyüme oranına kavuşması gerektiğini söyledi. Bunun için bir dizi önlem gerektiğini belirten Yorgancılar, “24 Temmuz’da odamızın davetiyle İzmir’e gelecek olan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye, yeni teşvik mekanizması ile ilgili kapsamlı bir rapor sunacağız.” dedi.

Ender Yorgancılar, 2023 hedeflerine ulaşmak isteyen Türkiye’nin, büyüme politikalarına odaklanması gerektiğini söyledi. Büyüme olmadan işsizliğin çözülemeyeceğini vurgulayarak, “İtalya ile Çin arasında en büyük üretim üssü olan Türkiye, bu avantajı değerlendiremiyor. Dünya Bankası, 2014 Türkiye büyüme rakamını yüzde 2,4 olarak açıkladı. Bu büyüme oranı bizim için bitmek demektir, zira 700 bin öğrenci her yıl üniversitelerden mezun oluyor. Bu gençlere iş sağlayacak tek yer, üretim merkezleri fabrikalardır. Yüzde 2,4 büyüme ile bunu sağlamamız, hattâ 2023 hedeflerine ulaşmamız mümkün değil.” şeklinde konuştu.

‘2023 HEDEFİ İÇİN 160 MİLYAR DOLARLIK ENERJİ YATIRIMINA İHTİYAÇ VAR’

Büyüme rakamlarının Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile kıyaslanmasının yanılgıya sebep olduğunu dile getiren Yorgancılar, “AB ülkeleri bizim rakibimiz değil. Bizim Brezilya, Çin, Hindistan Rusya gibi ülkelerle mukayese edilmemiz lazım. Orada ise sıkıntı var.” dedi. 2023 hedeflerine ulaşmak için bugün itibariyle 160–162 milyar dolarlık enerji yatırımının şart olduğunun altını çizen Yorgancılar, “Nükleer santral dahil yeni enerji yatırımlarının bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Şu anki enerji ithalatımız, 50 milyar dolar civarında. Bunun büyük bir kısmı doğalgaza bağlı. Hidroelektrik santral kapasitemiz belli, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları dahil tüm enerji yatırımları için bu yatırımlarda kullanılacak makine ve ekipmanı da içine alacak bir teşvik mekanizması gerekiyor.” diye konuştu. Bu kapsamda EBSO’nun davetiyle İzmir’e gelecek olan Bakan Zeybekci’ye sunulmak üzere kapsamla bir rapor hazırladıkları bilgisini veren Yorgancılar, İzmir özelinde ise rüzgardan güneş ve jeotermale kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik eden bir mekanizmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

‘VERGİSİNİ DÜZENLİ ÖDEYEN TEŞVİK EDİLMELİ’

EBSO Başkanı Yorgancılar, teşvik sisteminin yanısıra kamuoyunu meşgul eden vergi affı konusuna da değindi: “Çıkan vergi afları, vergisini gününde ödeyenleri cezalandıran bir sistem oluyor. Vergi aflarından istifade eden kişilerin aynı kişiler olduğunu ve iki üç kez aftan yararlanmak istediklerini görüyoruz.” CİHAN

Yorumlar